IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Проруските медии да се категоризират като "агенти на влияние"

Президентът Петро Порошенко заяви, че информационното поле на страната е окупирано, както и част от територията й

21:53 | 20.09.18 г. 35
<p>
	Петро Порошенко. <em>Снимка: Президентство на Украйна</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Петро Порошенко. Снимка: Президентство на Украйна

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко поиска днес, няколко месеца преди президентските избори в страната, да се приеме закон, създаващ статут "агент на влияние", под който да се регистрират проруските медии, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Виждаме, че петата колона надига глава. Мрежа от руски агенти продължава да е активна в Украйна, тя поема някои медии под свой контрол и създава организации, представяни като независими. Те са независими в Украйна, но са под контрола на Кремъл и разпалват антиукраински, антиевропейски и антиамерикански настроения. Затова подкрепям идеята за законопроект за регистриране на агентите на влияние на страната агресор", заяви украинският президент в годишната си реч пред парламента.

Названието напомня класификацията "чуждестранни агенти", която се използва в Русия от 2012 г. за организации с финансиране от чужбина и водещи "политическа дейност".

Миналата година тази мярка обхвана и международните медии в отговор на регистрирането на руската телевизия Ар Ти в САЩ под това название.

Още преди изказването на Порошенко идеята за подобен закон в Украйна, която е предложена от една от управляващите партии, бе разкритикувана от Украинския Хелзинкски съюз за правата на човека, според който така се ограничават обществените свободи.

Украинският президент обаче настоя, че е важно да се запази "сигурността на информацията" с наближаването на планираните за пролетта президентски избори, на които той ще се яви въпреки ниската си популярност.

"Част от информационното ни поле е окупирано, както е окупирана част от територията ни", заяви Порошенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
Няма да те огрее .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
А че Украйна ще бъде пробвана от САЩ, харесана за дълго, но без предложение за брак би трябвало да е ясно и на последния украинец.Иначе САЩ са твърдо решени да се бият с Русия до последния украинец.Какво да се прави, на западна Украйна винаги от 3-4 века насам са си търсели ГОСПОДАР!Като Миньоните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 15
Sakamano
преди 5 години
Няма да е зле и в България да се приеме такъв закон. Щом същата класификация за "чуждестранни агенти" се използва и в Русия, нашенските русофили не би следвало да се противопоставят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Опасни са руските медии!- От тях можеш да разбереш, че украинският герб е австрийско дарение...- Украинският химн: Ще не вмерла Украина... (Още не е умряла Украйна) е измислена от поляци...- 15% галицийци, потомствени слуги на поляците налагат едно западно-славянско наречие фрашкано с полски (и дори турски) думи НЕЩО за държавен език (с насилие), който за другите като език е слабо понятен...Въпросните галицийци доказано (пак изобличено от руснаците) са НАЦИСТИ !!!- Украинството и украинската история са писани с подплата от полски и австрийски кинти!- Украинският флаг е дарение пак от австрийците (побутнато и от шведите)...За любознателните:12 мита за Украйнаhttps://***.youtube.com/watch?v=AR42i5j6Xbc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още