IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Таяни: Новият бюджет на Италия е риск за спестяванията

Решението на италианското правителство не е за хората, а е срещу тях, смята председателя на Европейския парламент

15:29 | 28.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, Снимка: Ройтерс

Фискалните цели, поставени от италианското евроскептично правителство са насочени „срещу хората“ и биха ударили спестяванията на италианските граждани без да създадат нови работни места, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък правителството на Италия определи нивото на бюджетен дефицит на 2,45 от икономическата продукция за следващите три години, противопоставяйки се по този начин на фискалните правила на Европейския съюз (ЕС), което изненада пазарите. 

„Силно обезпокоен съм от това, което се случва в Италия“, заяви Таяни, който е дясноцентристки опозиционер в страната, както и близък приятел с бившия министър-председател Силвио Берлускони.

Бюджетните планове „няма да увеличат заетостта в страната, но ще предизвикат вреда при спестяванията“, смята председателят на Европарламента.

Италия е страната с втория по големина държавен дълг в Европа след спасяването на Гърция, като за следващата година е определила три пъти по-малък бюджетен дефицит.

„Този бюджет не е за хората, той е против хората“, смята Таяни, като добавя: „Той ще създаде големи проблеми в Северна Италия без да реши нито един такъв в южната част на страната, която изоставя икономически“.

Късно в четвъртък италианското правителство одобри висок бюджетен дефицит, който не се съобрази с финансовата рамка на ЕС. Новият закон е своеобразна победа за партийните лидери в управляващата коалиция над финансовия министър Джовани Триа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Италия пренебрегва, че Европейската централна банка подсигурява възникване на щети.Бюджетът на Италия с неправилна структура на приходи и разходи. Колкото по-добре се изпълнява сгрешения държавен бюджет, толкова са по-големи щетите.Неправилната структура на бюджета е сигурно условие за провал на правителството.Устойчивият обществен просперитет в Италия е възможен само при защита от Европейска централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още