IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подписа закона за вдигането на пенсионната възраст

Приемането на закона се случва след серия от протести

23:05 | 03.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин подписа закона за непопулярната пенсионна реформа, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Той предвижда вдигане с пет години на възрастта за пенсиониране. Законът бе приет от долната камара на парламента миналата седмица и по-рано днес от горната парламентарна камара.

 Пенсионната възраст в Русия се вдигне за първи път от 80 години насам.

След подписа на Путин той влиза в сила. Според закона мъжете ще се пенсионират на 65 години, а жените на 60 години. Досега мъжете се пенсионираха на 60 години, а жените на 55 години - праг, който бе фиксиран през 1932 г.

Според данни на Световната банка отпреди две години 43 процента от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години при очаквана средна продължителност на живота в Русия от 66 години за мъжете и 77 за жените.

Предложението за увеличаване на пенсионната възраст предизвика протести в цялата страна и подкопа доверието в лидерските качества на Путин, показаха допитвания към началото на септември. Равнището на доверието се е сринало от 60 процента преди половин година на 48 процента, сочат данните от сондажи на най-големия независим институт за социологически проучвания "Левада Центр".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още