IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с повишения в очакване на новини от Фед

Фокусът на пазарите в голяма степен е насочен към развитието на търговските отношения между САЩ и Китай

19:36 | 30.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси затвориха сесията в сряда с повишения в очакване на насоки за паричната политика от страна на Федералния резерв и резултати от търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от 0,25%. Бенчмаркът на сините чипове на борсата в Лондон FTSE 100 прибави 1,58% към стойността си. Френският измерител CAC 40 напредна с 0,95%. Германският DAX обаче отстъпи с 0,33%.

При сектора на потребителските стоки се наблюдава ръст с над 1,7% на фона на новините за финансовите резултати на компаниите. Акциите на френския производител на луксозни стоки LVMH поскъпнаха със 7% след публикуването на отчета й.

Книжата на швейцарската Lonza Group поевтиняха със 7,3% след новината за пенсионирането през март на главния изпълнителен директор на компанията Ричард Ридингер.

Междувременно по-рано в сряда стана ясно, че икономическите нагласи в еврозоната са отбелязали по-голямо от очакваното влошаване, достигайки до двугодишно дъно през януари. От данните на Европейската комисия става ясно, че при всички компоненти на измерващия индикатор с изключение на потребителския и строителния сектор се наблюдава по-песимистично настроение за бъдещето на блока в началото на годината.

Фокусът на пазарите в голяма степен е насочен към развитието на търговските отношения между САЩ и Китай, като днес започва среща на високо равнище между двете страни във Вашингтон.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин каза във вторник, че очаква двете най-големи икономики в света да постигнат значителен напредък по отношение на постигането на всеобхватно търговско споразумение тази седмица.

Въпреки това, много участници на пазара остават скептични по отношение на това дали икономическите гиганти могат да преодолеят различията по редица въпроси, включително правата на интелектуалната собственост и трансфера на технологии.

Пазарите са в очакване и на новини от двудневната среща на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още