IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерно дружество на „Росатом“ ще си партнира с Hermith при добива на титан

Споразумението между двете компании е насочено към пазарите от Западна Европа, САЩ и Канада, споделя генералният директор на германското дружество

21:45 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният директор на Hermith Алексей Рассказов и президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова при подписването на споразумението. Снимка:&nbsp;Hermith&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Главният директор на Hermith Алексей Рассказов и президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова при подписването на споразумението. Снимка: Hermith 

 

Руската компания за ядрено гориво ТВЕЛ, която е част от корпорацията „Росатом“, и основният европейски доставчик на титан, германската Hermith GmbH, подписаха споразумение за сътрудничество в развитието на производството на титан и съвместно представяне на продукти както не европейските, така и на други пазари, съобщават от ТВЕЛ. 

На церемонията по подписването присъстваха генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и генералният директор на Източния комитет на германската икономика Михаел Хармс.

Споразумението предвижда съвместно производство на продукти от титанови сплави за високотехнологични производства - авиационна, автомобилна и медицинска промишленост.

Конкретните планове предвиждат да се създаде съвместно предприятие за производство на монтажни елементи за авиацията, специални проводници за адитивно производство, сонотроди, елементи за окачване на автомобили, както и импланти и протези за приложение в медицината и здравеопазването.

Това ще позволи на двете компании да преминат към по-задълбочено партньорство в производството, да интегрират своите технологични компетенции и да създадат разпределителен титанов клъстер с участието на предприятия от Русия и Германия, посочват от ТВЕЛ.

Стратегията на руското дружество е насочена към увеличаване на приходите от неядрени предприятия до 2030 г., като през 2018 г. те възлизат на над 13 млрд. рубли.

Една от най-обещаващите области е металургията и по-специално производството на титанови продукти. От 2010 г. приходите от производство на титанови сплави са се увеличили повече от 10 пъти, а през следващите години нарастването им трябва да продължи в пъти, надхвърляйки 3 млрд.рубли в хоризонта на 2020 г., подчертават от ТВЕЛ.

„Новото споразумение открива перспективи за създаването в Русия на авиационно-космически и адитивен клъстер, фокусиран върху пазарите на Западна Европа, САЩ и Канада ”, споделя Алексей Рассказов, генерален директор на Hermith GmbH.

Сътрудничеството между ТВЕЛ и Hermith започва през 2016 г., когато е сключен договор за доставка на титанова продукция от Чепецския механичен завод, въведен в експлоатация със съдействието на немския партньор.

От откриването на завода в производство са пуснати над 100 високотехнологични продукта, като общият обем на продажбите за европейския пазар надхвърля 70 тона. Основните купувачи в Западна Европа са Bombardier, Leonardo, Fucine Umbre, Thyssen Krupp, Vacucast, Permedica и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още