IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Няма да има Brexit със сделка, ако предпазният механизъм не падне

Българският премиер Бойко Борисов е провел телефонен разговор с британския си колега

22:28 | 27.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън каза днес на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че няма изгледи за Brexit със сделка, ако предпазният механизъм за ирландската граница не бъде премахнат, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят обясни, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да било обстоятелства и че ние безусловно искаме това да стане със сделка. Премиерът обаче също така бе ясен, че ако Споразумението за оттеглянето не бъде преразгледано, а предпазният механизъм - премахнат, няма изгледи за такава сделка", каза говорителка на Джонсън след неговия телефонен разговор с Юнкер.

Председателят на Европейската комисия от своя страна потвърдил "желанието си да работи конструктивно с (британския) министър-председател и че ще проучи всички (негови) конкретни предложения" за предпазния механизъм за границата на остров Ирландия. В същото време Юнкер подчертал, че подкрепата на ЕС за Ирландия е непоколебима и че предложенията на Джонсън трябва да са "съвместими със Споразумението за оттеглянето", каза ЕК в изявление след 20-минутния разговор.

Председателят на Европейската комисия обещал, че съюзът ще направи всичко възможно, за да предотврати Brexit без сделка. Ако се стигне до такъв сценарий, това ще е само поради решение на Великобритания, а не на ЕС, подчертал Юнкер. 

Междувременно стана ясно, че българският премиер Бойко Борисов е провел телефонен разговор с британския си колега Борис Джонсън, по искане на британския министър-председател. Основа тема е била изключително доброто сътрудничество в сферата на сигурността, както и големия брой успешни съвместни операции в борбата срещу престъпността и наркотрафика. Трябва да продължим да работим в тези области, заяви премиерът Борисов, съобщиха от правителствената информационна служна. По думите му друга важна сфера на сътрудничество, която трябва да се развива усилено, е образованието. Двамата премиери се обединиха и около значението на опазването на външните граници на Европа.

По темата Brexit министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни ще направи всичко възможно да се стигне до сделка, което според българския премиер ще бъде добре за всички. Премиерът Борисов отбеляза, че има много български граждани,  които живеят в Обединеното Кралство и същевременно много британци живеят в нашата страна.

Това по думите му обогатява двете общества.

В рамките на разговора министър-председателят Борисов акцентира върху значението на Балканите и Югоизточна Европа. Българският премиер изтъкна, че догодина предстои страната ни и Република Северна Македония да председателстват съвместно Берлинския процес, за което събитие британският премиер ще получи покана.

Британският премиер Борис Джонсън от своя страна поздрави министър-председателя Бойко Борисов за управлението на държавата и за резултатите от европейските избори. Джонсън отправи покана към премиера Борисов да посети Обединеното кралство. Българският министър-председател също покани британския си колега да посети страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
al64ad
преди 4 години
ако Джонсън не открие законен начин да "затвори" парламента след 04.09. до 31 .10 -шпека ще го яде той лично. Да лежиш на обещанията на САЩ,че ще сключат търговско споразумение до 12 месеца след Брекзит и да играеш играта "кой ще мигне пръв"е меко казано авантюра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 4 години
"Борис Джонсън: Няма да има Brexit със сделка, ако предпазният механизъм не падне "а всъщност, кой ше го еде шпека без сделка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
redcretin
преди 4 години
Ако не плащат, ще потънат като любимия ти Рашастан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Борис Джонсън: Няма да има Brexit със сделка, ако предпазният механизъм не падне Супер елементарно. Без сделка UK ще загуби много повече.Значи някой ще спечели.А дълговете към ЕС няма да ви ги платят НИКОГА.Не си правете илюзии! Кръв повръщат, пари не връщат.Е, ако супер ви провърви, ще ви ги напечатат,макар и вече да го правят усърдно,за да се задържат на повърхността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още