IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е на крачка от ново правителство на „Пет звезди“

Според запознати Демократическата партия е готова да подкрепи Джузепе Конте за нов премиерски мандат

15:19 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джузепе Конте <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джузепе Конте Снимка: Ройтерс

Опозиционната Демократическа партия, с която движението „Пет звезди“ води преговори за ново коалиционно правителство, се е съгласила да подкрепи Джузепе Конте за премиер, съобщават източници от редиците на демократите пред Bloomberg. Това е положително развитие в процеса по преговорите между политическите сили, които преди това стигнаха до задънена улица заради отказа на демократите да подкрепят настоящия премиер.

Очаква се представители на двете партии да се срещнат по-късно в сряда с президента Серджо Матарела, който трябва да даде мандат за съставяне на правителство.

Новината за възможното ново правителство – което ще елиминира опасността от разпускане на парламента и предсрочни избори в страната, бе посрещната с облекчение от пазарите. Стойността на италианските държавни ценни книжа скочи,тласкайки доходността по 10-годишните облигации до рекордно дъно.

В същото време спредът спрямо германските облигации – ключов измерител на риска, отбеляза най-ниското си равнище от май миналата година насам.

Все още не е ясно какво ще се случи с поста на вицепремиер, който бе искан както от лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо, така и от Демократическата партия.

Въпреки това се очакват нови препятствия пред партиите, ако и когато успеят да постигнат споразумение – членовете на „Пет звезди“ ще гласуват онлайн за това дали да има нова коалиция с доскорошната опозиция.

Според допитване на в. Corriere della Sera почти половината от поддръжниците на „Пет звезди“ подкрепят коалиция с демократите. По-малко от една трета пък искат да се върнат в обединение с крайнодясната „Лига“ на Матео Салвини. Само 13% искат нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още