IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските депутати ще опитат да задължат премиера да поиска отлагане на Brexit

Британският премиер изрази надежда, че депутатите няма да гласуват за ново отлагане, както и че не съществуват обстоятелства, при които той би поискал отлагане

21:43 | 02.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските депутати, които се против плановете на премиера Борис Джонсън за Brexit, искат да прокарат закон, който да го принуди да поиска отлагане до 31 януари 2020 г. на излизането на Великобритания от ЕС. Това личи от текста, публикуван в Twitter от един от неговите автори, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Законопроектът предвижда премиерът да бъде задължен да поиска отлагане на Brexit, в случай че до 19 октомври той не съумее да издейства ново споразумение с ЕС или не получи одобрението на парламента за напускане на блока без споразумение.

"Целта на законопроекта е да гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне Европейския съюз на 31 октомври без споразумение, освен ако парламентът се съгласи", написа в Twitter депутатът лейбърист Хилари Бен.

Борис Джонсън заяви днес пред тв канал Ай Ти Ви, че ако Камарата на общините гласува утре за ново отлагане на Brexit, то в сряда ще има гласуване за предсрочни избори. Британският премиер изрази надежда, че депутатите няма да гласуват за ново отлагане, и подчерта, че не съществуват обстоятелства, при които той би поискал от Брюксел отлагане на Brexit.

В изявление пред канцеларията си на Даунинг стрийт Джонсън каза, че ако Камарата на общините гласува за отлагане, това ще направи "абсолютно невъзможни" всякакви по-нататъшни преговори. "Аз не искам избори. Вие не искате избори. Нека следваме дневния ред на хората", заяви той.

Утре британският парламент ще се събере след края на лятната ваканция, преди да спре работа другата седмица в съответствие с предизвикало полемика решение на министър-председателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
korn
преди 4 години
То, хубуу, хапнахме, пийнахме, сега ставаме и си заминаваме и няма да плащаме сметката. НЕ са хубави тез работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Еееевентуално, може би, ако, ейтъйкана, ако мое да мое....Баба ви Бети каза йок, оти се пинете?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още