IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Thyssenkrupp планира да се раздели с изпълнителния си директор след само година

Членове на Надзорния съвет на конгломерата вече нямат доверие на ръководните качества на Гуидо Керкхоф

16:45 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Гуидо Керкхоф. Снимка: Getty</em></p>

Гуидо Керкхоф. Снимка: Getty

Thyssenkrupp планира да се раздели със своя главен изпълнителен директор Гуидо Керкхоф, след само една година на поста.

Членове на Надзорния съвет на конгломерата вече нямат доверие на ръководните качества на Керкхоф, като според тях той придвижва плановете за реформа на бизнеса твърде бавно, посочват хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

В изявление от вторник базираната в Германия компания посочва, че комисията по личен състав е започнала преговори за отстраняването на Керкхоф. Неговите задължения ще бъдат поети от председателя на Надзорния съвет Мартина Мерц, но за срок не по-дълъг от 12 месеца. Зигфрид Русвурм пък ще поеме отговорностите на Мерц.

Планът допълнително засилва усещането за хаос в Thyssenkrupp, която вече изпитва затруднения в лицето на отслабващата автомобилна индустрия, търговските тревоги, поевтиняващата стомана и проблемите на германската икономика като цяло. Цената за акция на конгломерата намаля наполовина от началото на 2018 г., като компанията планила да набере нови средства чрез продажба на дял в звеното си за асансьори или излизането му на борсата.

Минути след 16:30 ч. акциите на Thyssenkrupp поевтиняват с над 1,7% до 12,26 евро за акция.

„Трудните времена стават все по-трудни за Thyssenkrupp“, посочва Кристиан Обст, анализатор към Baader Bank. „Препоръчваме въздържане от инвестиции“, допълва той.

От компанията посочиха, че бордът ще заседава скоро, за да обсъди препоръките на комисията по личния състав и да предприеме решение. Тези стъпки са до голяма степен формалност, преди да се стигне до промени в ръководството.

Иконата на германската индустрия избегна наемането на външен човек за поста на изпълнителен директор, за да ускори реформите. На самия Керкхоф многократно му е оказвано натиск за преструктуриране на бизнеса на компанията.

Някои от членовете на Надзорния съвет не са доволни от темпа на внясане на промените в някои подразделения, включително тези за технологични компоненти, стомана и промишлено-заводско строителство, посочват източниците пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още