IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън има една седмица да промени предложението си за Brexit

В противен случай го очаква ново отлагане

08:40 | 04.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейският съюз е дал на британския премиер Борис Джонсън една седмица, за да преразгледа предложената от него сделка за Brexit. В противен случай Великобритания е заплашена от унизително поредно отлагане на излизането от блока.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е заявил по време на частна среща с европейски дипломати, че последното предложение на Лондон за установяване на правна норма за ирландската граница все още не отговаря на условията за постигане на споразумение. Това посочват трима източници от ЕС пред Bloomberg.

Въпреки това още в четвъртък се появиха обнадеждаващи сигнали, че споразумението на Джонсън все пак би могло да мине в парламента, след като и представители на поддръжниците на ЕС, и някои привърженици на Brexit потвърдиха, че ще дадат подкрепата си.

След повече от три години на преговори и опити за намиране на решение Джонсън се оказа в противоположната позиция на своята предшественичка – но това е не по-малко рисковано за него като премиер и за процеса по Brexit. Тереза Мей се оттегли от поста, след като успя да сключи споразумение с Европейския съюз, което обаче не можа да получи одобрението на британския парламент.

Сега бъдещето на Джонсън зависи от това дали ще може да постигне компромис с Брюксел, докато все пак запази на своя страна консерваторите.

До седмица ЕС ще вземе решение за това дали двете страни ще успеят да постигнат споразумение, след като е поискал от Великобритания по-добро предложение. В знак на решимостта на Лондон за сключване на сделка пратеникът на Джонсън в ЕС Дейвид Фрост е подновил незабавно преговорите, които ще продължат и в петък. Самият премиер също може да проведе срещи в някои европейски столици през уикенда, посочват официални представители.

След като приветстваха сдържано предложението на Лондон в сряда, водещите европейски институции започнаха и да отправят критики срещу него.

Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, който разговаря по телефона с Джонсън и ирландския премиер Лео Варадкар, заяви, че предложенията не са успели да го „убедят“. От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер описа предложенията като „проблематични“.

В същото време в своя позиция от Европейския парламент посочиха, че предложенията на Лондон от 2 октомври не предлагат гаранциите, от които Европейският съюз и Ирландия имат нужда.

„Предложенията не засягат сериозните проблеми, на които трябва да се намери решение в случай, че предпазния механизъм (т.нар. "backstop") бъде отстранен, а именно общата икономика на острова, пълното зачитане на Споразумението от Разпети петък и целостта на единния пазар на ЕС“, се посочва в позиция на ЕП, разпространена до медиите.

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от състава на Европейския съюз на 31 октомври със или без споразумение. Въпреки това парламентът в Лондон вече взе решение, което не позволява осъществяването на т. нар. хаотичен Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
да перефразирам колегата, ти колко *** лапна зада получиш бизнеса си от партията майка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Шо не ходиш да се занимаваш с половия си орган у некой литературен форум? Тука май требваше да се занимаваме главно с кинти... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Да пробваме с чурки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
От уважение към правилата на сайта ви, замених вулгарното "kurove" с по-литературното "pishki", но пак ме цензурирате. Не мисля, че това са лоши изрази, по думите на Хашек, те се използват и в парламентите! Скъпи редактори, не ме карайте да се чувствам виновен, задето притежавам пoлoв opгaн!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още