IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмнения около споразумението за Brexit тласнаха надолу европейските борси

Най-голям спад отбеляза секторът на храните и напитките

19:53 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси заличиха ръстовете си по-рано по време на сесията в четвъртък, след като британски депутати поставиха под съмнение одобряването на проектоспоразумението за Brexit между Великобритания и Европейския съюз, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с минимален ръст от 0,1%, като здравеопазването и секторът на финансовите услуги поведоха повишенията, а секторът на хранителните стоки и напитките отбеляза най-голям спад от 0,8%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,20% до 7182,32 пункта. Френският CAC 40 отбеляза понижение от 0,42 на сто до 5673,07 пункта, а германският DAX отписа 0,12% от стойността си до 12 654,95 пункта.

Европейският индекс на сините чипове първоначално се повиши с 0,7%, след като британският премиер Борис Джонсън написа в Twitter, че е постигната „страхотна нова сделка“, след което председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди новината.

Паундът достигна петмесечен връх до 1,2949 долара след съобщенията, но след това отново се понижи до ниво от 1,2860 долара в късния следобед, тъй като се появиха съмнения дали Джонсън ще успее да прокара сделката в британския парламент в събота.

Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която е ключов съюзник в правителството на Джонсън потвърди в комюнике в четвъртък, че ще гласува против сделката, която според нея потъпква Белфасткото споразумение. То възстанови мира по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

В макроикономически план Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да задейства значителен пакет от стимули въпреки разногласията в рамките на Управителния съвет.

Продажбите на дребно във Великобритания са останали непроменени през третото тримесечие, като губят инерцията заради разочароващите резултати на универсалните магазини.

Книжата на британската верига магазини WH Smith поскъпнаха с 5,8%, след като тя обяви, че ще купи Marshall Retail за 400 млн. долара в опит да разшири присъствието си на американските летища.

Цената на акциите на Ericsson, Elisa и Tele2 също се повиши значително, след като компаниите обявиха силни резултати за третото тримесечие. Книжата на Ericsson добавиха 6% към стойността си.

Отчетите доминираха и на дъното на европейския индекс на сините чипове, като книжата на швейцарската софтуерна компания Temenos поевтиняха с 15%, след като тя не отговори на очакванията за печалбата си. Британският сайт за сравняване на цени Moneysupermarket също отписа 10,3% от стойността си след публикуването на отчета за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още