IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: САЩ може да загубят ролята си на глобален лидер

Лагард също предупреди американския президент Доналд Тръмп да не настоява пред Федералния резерв за по-ниски лихви, защото това може да стимулира инфлацията

17:08 | 21.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив на Ройтерс</p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Кристин Лагард, доскорошният ръководител на Международния валутен фонд, която скоро ще поеме поста на управител на Европейската централна банка, заяви в интервю, че САЩ рискуват ролята си на глобален лидер и предупреди, че търговската война с Китай може да има дори още по-тежки последици.

„Възпитана съм като гражданин на този свят. Опасността, която виждам, е, че САЩ са в риск от загуба на лидерството си. И това би било просто ужасно развитие на събитията", допълва г-жа Лагард.

Лагард също предупреди американския президент Доналд Тръмп да не настоява пред Федералния резерв за по-ниски лихви, защото това може да стимулира инфлацията. „Когато равнището на безработица е 3,7%, не искате да ускорявате нещата твърде много, като понижавате лихвите“, каза тя. „Защото рискът, който поемате, е, че тогава цените започват да се покачват. Трябва да сте много внимателни. Все едно е като да пилотираш самолет", посочи бъдещият управител на ЕЦБ

Тя заяви, че ще има посление за Тръмп: „Стабилността на пазара не трябва да е обект на туит тук или туит там. Това изисква внимание, мислене, тихи, премерени и рационални решения“.

Тя призова САЩ и Китай да работят за прекратяване на търговската война помежду си, която според нея сериозно се отразява на световната икономика, допринасяйки за „по-малко инвестиции, по-малко работни места, повече безработица и намален растеж“.

Министрите на финансите и централните банкери, които се събраха във Вашингтон за есенната среща на МВФ през изминалата седмица, заявиха, че най-големите рискове за световната икономика са свързани с търговската несигурност. Глобалният икономически растеж се свива през тази година до най-бавните си темпове на ръст след рецесията през 2009 г., заяви МВФ.

В интервюто Лагард изрази съжалението си, че както САЩ, така и Великобритания се отказват от международните си връзки. И по-специално заяви, че опитът на Великобритания да напусне Европейския съюз й е причинил „голяма тъга“.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Накрая може да се получи всички срещу САЩ и Тръмп .След като захапа и Европа няма начин Европа да си трае и да не ги отреже от пазарите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 4 години
ако накадъния-риж спечели втори мандат, това е повече от сигурно ! Но зависи и от още едни 100 фактора покрай него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още