IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън прави нов опит за предсрочни парламентарни избори

Британският премиер също така обеща, че няма да предприема действия по сделката си за Brexit, докато не бъде избран нов парламент

13:05 | 29.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън ще се опита да предизвика отново предсрочни избори. По-късно във вторник трябва да се проведе ново гласуване но по по-опростена законова процедура, която няма да изисква подкрепата на толкова много депутати.

Джонсън също така обеща, че няма да предприема действия по сделката си за Brexit, докато не бъде избран нов парламент, съобщава Bloomberg. В понеделник депутатите вече отхвърлиха искането на кабинета за предсрочни избори на 12 декември.

В Уестминстър вече започна дебатът преди новото гласуване за плана на Джонсън. Според източници обаче премиерът може да се насочи и към нова, по-ранна дата в опит да привлече на своя страна опозицията. По-рано Либералните демократи и Шотландската национална партия предложиха гласуване на 9 декември. Идеята на Джонсън е да организира вот на 11 декември като компромисна дата. Въпреки че разликата е само от един-единствен ден, премиерът се надява, че това ще му спечели така необходимата подкрепа.

Говорител на Либералните демократи заяви, че партията разглежда предложението.

Правителството се нуждае от гласовете и на опозицията, за да получи обикновено мнозинство в подкрепа на своето предложение.

Междувременно бившият финансов министър Филип Хамънд, който бе изключен от Консервативната партия заради това, че не оказа подкрепа на Джонсън за Brexit, предупреди, че предстоящите избори може да променят състава на торите в парламента.

„Страхувам се, че истински същественото тук е това, че активистите за излизане от ЕС, кохортата, която пое контрола на „Даунинг стрийт“ и до известна степен централата на Консервативната партия, иска тези общи избори да променят формата на Консервативната партия в парламента“, заяви той пред ВВС.

Борис Джонсън може да разполага по-свободно с времето, след като в понеделник прие удължението от три месеца, което Брюксел отпусна на Великобритания.

Очаквано премиерът се подчини на думата на закона, който изисква да приеме новото отлагане, предложено му от блока. След седмици в търсене на пролука в законодателството в крайна сметка екипът на Джонсън не можа да открие такава, която да предотврати отлагането.

„Нямам свобода на действие“, написа Джонсън в писмо, публикувано от неговия офис. Премиерът посочва още, че това е „вредно за демокрацията“ и призова европейските лидери да гарантират, че това ще е последното отлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evtimvz
преди 4 години
Брекзитания, новата Великобритания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още