IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на Brexit крие по-голяма заплаха за Борис Джонсън

Дори да успее да осъществи излизането на Великобритания от ЕС, британският премиер ще разполага с по-малко пространство за маневри

17:50 | 28.10.19 г. 3
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

Неуспехът на Борис Джонсън да изведе Великобритания от Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври, както обеща, изправя страната му пред още по-големи затруднения догодина, пише Bloomberg.

Дори в крайна сметка да успее да осъществи Brexit, британският премиер ще има по-малко пространство за маневри, тъй като ще бъде изправен пред позната дилема: Как да прекъсне търговските връзки с ЕС след 40-годишно членство в съюза, без да предизвика прекомерни трусове за британския бизнес и икономика.

Решението от днес за отлагане на излизането на Великобритания с три месеца означава, че страната ще има много малко време да договори споразумение за свободна търговия с ЕС до края на 2020 г., когато трябва да приключи преходният период за по-гладко оттегляне на Лондон.

Според условията на сделката на Джонсън Великобритания ще трябва да реши през юни дали да поиска удължаване с максимум две години на преходния период. Ако Великобритания откаже да го направи, тя пак може да излезе от съюза без търговско споразумение, освен ако двете страни не постигнат такова само за шест месеца.

Очертава се преговорите да бъдат едни от най-сложните в историята както на Великобритания, така и на ЕС, тъй като трябва да преформулират 50-годишна търговска политика. В миналото преговорите по търговските споразумение на ЕС са продължавали няколко години. За сделките на блока за отваряне на пазарите на Япония и Канада бяха необходими пет години, а постигането на споразумението с южноамериканския търговски блок Меркосур, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, отне 20 години. Брекзит Брекзит

Докато премахването на митата беше основна част от тези споразумения, преговорите между ЕС и Великобритания ще целят да запазят безмитната търговия отвъд Ламанша, като в същото време се съсредоточат върху далеч по-тежкия проблем – бъдещото привеждане на британските регулаторни стандарти в съответствие с тези на блока.

Това е много чувствителен политически въпрос в ЕС заради повсеместните притеснения, че Великобритания ще се превърне в нерегулиран „Сингапур на Темза“, подбиващ европейските екологични, социални и други норми. Джонсън не направи нищо, за да успокои тези притеснения, като изключи от споразумението за оттегляне ангажиментите в тази област на предшественичката си и ги прехвърли в необвързващата Политическа декларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Преговорите по споразумение за свободна търговия на ЕС с Лондон ще бъдат по-сложни по своя характер от тези за Brexit, тъй като ще включват не само дефанзивните интереси на оставащите 27 страни членки на съюза, но и офанзивните им цели. Те варират от желанието на Испания за достъп до британските риболовни води до интереса на Франция към пазарите за износ на млечни продукти.

Подобно на 2-годишните преговори по сделката за Brexit 27-те страни членки на ЕС ще имат много лостове в разговорите за търговско споразумение, но Великобритания ще бъде лишена от лукса да разполага с време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Какво значи да падне Лондон? Ясно е, че Лондон е много важна финансова и хай-тек столица, но как точно би измерил едно падане в случая? Примерно - 20% намаляване на оборота, изтегляне на ключови играчи или сектори? Ако Великобритания стане много по-слаба и съответно по-зависима държава, това добре ли ще е за ЕС или зле? Къде точно е баланса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Едва ли някой се интерисува толкова много от млякото и рибата. Офанзивните цели пред ЕС при БРЕКЗИТ без сделка ще бъде разбиването на Лондонското сити, което не би било трудно тъй като САЩ и Китай също ще спечелят от това. Падне ли Ситито, пада и Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Как ревете за UK, за Борката, за Сити-то,а никак не ревете за ЕС и парите, които и се дължат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още