IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обновява списъка си с критични минерали в опит да намали зависимостта си от Китай

ЕК оценява значението на минерали, съдържащи арсен, кадмий, водород, стронций и цирконий

12:44 | 31.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще оценява пет нови минерала за евентуалното им включване в ревизиран списък на суровините от ключово значение, който ще бъде публикуван през следващата година, съобщава Euractiv.

Изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) се стреми да укрепи веригите на доставка за една евентуална европейска нисковъглеродна икономика, заяви високопоставен служител на Комисията. 

ЕС, САЩ и Япония са сред страните, които съставят списъци на стратегически най-важните полезни изкопаеми в отговор на доминантната позиция на Китай при минералите, използвани в електрическите превозни средства и други високотехнологични приложения.

Минералите са определени като „критични“ или „стратегически“ поради недостига им, използването им във високотехнологични икономики и риска от прекъсване на доставките.

ЕС разполага със списък от 2011 г., който блокът преразглежда на всеки три години.

През първата половина на 2020 г. се очаква актуализация, тъй ЕК се стреми да определи полезните изкопаеми, които са най-важни за днешната икономика и как блокът, зависим от вноса, може да гарантира доставките.

Питър Хендли, ръководител на отдела за ефективност на ресурсите към Комисията, заяви пред Ройтерс, че кабинетът на новоизбрания председател Урсула фон дер Лайен ще направи оценка на минерали, съдържащи арсен, кадмий, водород, стронций и цирконий преди публикуването на новия списък.

Кадмият е ценен за Европа поради използването му в някои технологии за производство на батерии, а водородът е „решаващ за декарбонизацията на промишлеността на ЕС“, споделя Хендли.

Цирконият се използва в ядрената промишленост, докато стронцият се прилага в магнитите. Арсенът се използва в изграждането на полупроводници.

Засега ЕС разполага със списък от 27 критични суровини в сравнение със списъка на САЩ от 35, публикуван през 2018 г. Япония определи 30 минерала като стратегически през 2012 г. И трите правителства ще вземат участие в тристранните дискусии относно критичните ресурси в Брюксел през ноември.

Разговорите се провеждат ежегодно след решението на Китай да постави квоти за задгранични доставки на редките метали през 2010 г., което повиши цените и тласна световните сили да си сътрудничат относно защита на собствените си вериги на доставки и намаляване на зависимостта им от китайските суровини.

Япония и ЕС са силно зависими от вноса на много полезни изкопаеми и заедно със САЩ тепърва ще оспорват китайското лидерство в производството на редкоземни метали, използвани в електрониката.

Някои анализатори поставят под въпрос какво могат да постигнат тристранните преговори в условията на глобално търговско напрежение и национален интерес.

Заместник-председателят на ЕК и ръководител на Енергийния съюз Марош Шефчович, който ръководи усилията на ЕС за ускоряване на производството на електрически батерии, посочи пред Ройтерс, че ЕС търси „къси и чисти“ вериги на доставка.

„Формулата за успех е да се действа стратегически и да се обхване целия етап от производствения цикъл“, заяви словашкият еврокомисар.

„Имаме ясна амбиция. Най-добрите и чисти автомобили на планетата ще се произвеждат в Европа. Само автомобили с акумулатори, които спазват тези изключително високи стандарти, ще се движат по пътищата в Европа“, подчерта Шефчович.

Последна актуализация: 12:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
И ЕС ще се лиши от собственият германий, литий и пр. заради 1 кeлешили по-скоро заради кукловодът му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Защо само със списъка ще си останем?Защото в Китай няма еколози, а в Швеция има.Грета Тумберг първа ще скочи на кормилото на кораба с вик;Карамба! Вредни отпадъци! Как смеете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
ЕС не се различава от комунистите. И те правиха списъци на някакви конгреси и работата се броеше за свършена.Смееше ли някой да противоречи на ЦК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
"Урсула фон дер Лайен ще направи оценка на минерали, съдържащи арсен, кадмий, водород, стронций и ..... преди публикуването на новия списък.Кадмият е ценен за Европа поради използването му в някои технологии за производство на батерии, а водородът е решаващ за декарбонизацията на промишлеността на ЕС, споделя Хендли."Трябва да се дружи с главният мозък.И с библиотеките имащи раздел техническа литература.Или поне със сайтовете списвани от не де били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още