IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Австралия се обединяват срещу Китай в битката за редкоземните метали

Австралийската компания Lynas ще строи завод за преработка на руди в Тексас, като по този начин ще освободи частично САЩ от зависимостта им спрямо Китай

17:14 | 30.07.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производител на редки минерали от Австралия е привлякъл американски партньор, който да му помогне срещу господството на Китай при доставките на редкоземни метали, които играят основна роля при изработването на смартфони, ракети, батерии за електрически превозни средства и редица други високотехнологични продукти, съобщава Nikkei Asia Review. 

Lynas, най-големият производител на редкоземни метали извън Китай, е подписал споразумение с базираната в Тексас Blue Line, за създаване на съоръжение в САЩ за преработката на рудите, от които се извличат въпросните метали. Предприятието може да стартира дейност през 2021 г.

"Всъщност, единствените подобни съоръжения в момента се намират в Китай", споделят от Lynas.

Япония също разширява сътрудничеството си с Lynas, създавайки по този начин съюз от три държави в сектора, които се обединяват, за да се изправят срещу експанзията на Китай, отбеляза източник от индустрията.

Китай използва своята лидерска позиция в сферата на редкоземните метали като оръжие в предишни търговски спорове и сигнализира, че може да направи това отново и в сегашния си спор със САЩ

Редкоземните метали, група от 17 жизненоважни елементи, всъщност не са толкова редки; те са открити в различни части на света, извън Китай, включително Австралия и Бразилия. Добивните дейности не представляват голям проблем, но това не важи за обработката, необходима за производството на пречистени редкоземни материали.

Китайските компании, свързани с тази индустрия, представляват 85% от световното производство на редкоземни елементи с висока чистота; Lynas произвежда останалите 15%.

Lynas добива редки земни маси в Австралия, но ги обработва в Малайзия поради съображения за сигурност, тъй като при обработката се отделят радиоактивни отпадъци.

През май компанията реши да промени това споразумение и се обедини с Blue Line за изграждане на разделяща инсталация в САЩ. За разлика от завода на компанията в Малайзия, съоръженията в Тексас ще могат да отделят диспросий, елемент от съществено значение за производството на батерии за електрически превозни средства.

Диспросият е особено труден за извличане и неговото производство е оставено на китайските компании. Решението на Lynas за изграждане на съоръжение за преработка в САЩ ще промени глобалните пазарни условия.

Възможността Китай да блокира доставките на редкоземни елементи в САЩ накара президента Доналд Тръмп и неговата администрация да започнат да разширяват сътрудничеството на страната с Австралия.

Стратегическият ход на Lynas очевидно е в съответствие със стратегията на Канбера относно икономически критичните минерали.

Китай веднъж се опита да придобие Lynas през 2009 г.

Междувременно компанията укрепва и отношенията си с Япония. През 2010 г. доставките на китайски редкоземни елементи в страната спряха, след като Токио национализира островите Сенкаку, префектура Окинава, разгневявайки Китай, който също претендира за островите.

Япония се обърна към Lynas. През 2011 г. японската търговска къща Sojitz и Японската национална корпорация за петрол, газ и метали предоставиха капитал от 250 млн. долара и отпуснаха заеми, за да помогнат на Lynas да стимулира производството.

Lynas вече доставя 30% от редкоземните елементи на Япония, която е най-големият клиент на австралийците.

В продължение на десетилетия Китай засилва властта си на световния пазар на редкоземни елементи. Държавите, които добиват въпросните руди, изпращат своята продукция към китайските преработвателни съоръжения за разделяне, които могат да пречистят материалите за промишлена употреба.

Тъй като Китай е една от малкото държави, желаещи да понасят радиоактивните и екологичните рискове в индустрията, тя доминира в пречистването и трансформирането на рудите в ценни метали с висока стойност. В резултат на това Пекин придоби силно оръжие в търговската битка със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 4 години
Мръсно производство на компоненти за "чисти" коли...То и затова в Китай и околността е такава ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Minka
преди 4 години
Не е само Линас, има и други австралийски фирми действащи в областта:http://***.ggg.gl/ASX: GGG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Китайските компании, свързани с тази индустрия, представляват 85% от световното производство на редкоземни елементи с висока чистота; Lynas произвежда останалите 15%.Швепс.Вижте си графиките отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още