За трите десетилетия, в които гледа ягоди и боровинки, Кристобал Пикон се е научил как да се бори с разнообразни проблеми, причинени от климата – засушавания, наводнения, ветрове, студове. Тази година обаче той се сблъсква с нещо, което му идва в повече – пандемията от коронавируса Covid-19, пише Bloomberg.
Всяка пролет полята на Пикон на атлантическия бряг в Испания обикновено са пълни с работници – най-вече от Мароко и Румъния, които берат плодовете и ги опаковат за доставка до магазините. Тази година работниците са малцина, повечето местни жители, и Пикон няма представа как ще събере реколтата.
„Можете да се справите с лошата реколта, но когато 80% от продукцията ви е готова и не успявате да я съберете, тогава се чувствате безсилни. Не знам как ще приключи всичко това“, казва той.
От Испания, през Германия и Англия, до Италия фермерите се надпреварват в търсенето на хора, които да работят на полето и да събират бързо узряващи плодове и зеленчуци, които често трябва да се берат ръчно в един конкретен прозорец от само няколко дни. Обикновено фермите в Западна Европа разчитат на работници от Източна Европа или Северна Африка. Заради коронавируса обаче хиляди хора останаха по домовете си, а граничният контрол спря малката група желаещи да пътуват.
Ягоди и аспержи вече изгниват по нивите в Испания, Италия, Франция и Германия. На север производителите на зеленчуци се тревожат какво да правят, когато настъпи пролетният и летният вегетационен сезон.
Заради проблемите с работната ръка някои производители се опасяват, че градските купувачи ще се сблъскат с недостиг на свежа продукция. Притесненията се, че дори отбраните култури няма да достигнат до потребителите, тъй като пазарите на открито са затворени, а транспортните връзки са несигурни.
„В градовете много скоро ще се усети недостиг на пресни плодове и зеленчуци“, казва Себастиен Еро, земеделски производител от Южна Франция. „Дори тези от нас, които могат да си съберат реколтата, имат проблеми с продажбите“, допълва той.
Франция очаква около 200 хил. работници в земеделието да не се появят тази година. Coldiretti, асоциация на италианските земеделски производители, изчислява, че в страната няма да достигнат около 100 хил. работници. Обикновено в Германия има 30 000 работници имигранти през март, които се увеличават до 80 000 през май, но тази година са пристигнали много по-малко, казва министърът на земеделието Юлия Клокернер. В четвъртък страната затвори границите си за работници мигранти извън зоната за пътуване без визи на Европейския съюз.
„Ситуацията с труда по цялата верига за доставки на храни е подложена на огромно напрежение“, заяви Клоекнер пред репортери в Берлин в четвъртък. „Броят на работниците от съседните страни намалява бързо“, добавя тя.
Тъй като ресторантите, хотелите и много магазини са затворени заради пандемията, правителствата се надяват хора от тези сектори или студенти, които не учат в момента, да запълнят недостига. Френският министър на земеделието Дидие Гийом се обърна към всички без работа да се включат, „така че всички да ядем“.
Германия създаде уебсайт, в който се изброяват хиляди незапълнени селскостопански работни места. Подобна инициатива в Австрия доведе до регистрацията на 7 000 души на мястото на берачите от Източна Европа, които се прибраха у дома, а границите се затвориха. Правителството на страната казва, че страната се нуждае от три пъти повече хора.
И все пак чиновниците, студентите и продавачите в неработещите магазини са по градовете, далеч от фермите, които се нуждаят от работна ръка. Фермерите пък се притесняват, че ще останат без работници, след като кафенетата, магазините и училищата отворят врати след няколко седмици. Наемането на опитни берачи, съчетано с правилата за ограничаване на контактите, вероятно ще увеличи разходите им и ще забави процеса, коментира Джак Уорд, ръководител на индустриалната група British Growers.
Някои производители не чакат помощ от правителството. Майерхоф, ферма в Западна Германия, разположена в близост до границата с Холандия, казва, че след публикация във Facebook е намерила 500 души, които желаят да събират аспержи. Това е огромно проявление на солидарност, за което сме благодарни, защото не можем да се справим сами, според Ана Комп, маркетинг мениджър на фермата.


Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Noventiq ускорява AI трансформацията в бизнеса с Microsoft Copilot и нова експертна специализация
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
Издигнаха къщички и палатки за протестиращите фермери край Промахон-Кулата
Тръмп е разтревожен от посещението на Путин в Индия
Патриарх Даниил отказа на краля на Йордания да участва в религиозен форум
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски
преди 5 години И какво после ... България произвежда лавандула и соя ... според разпоредбите на Брюксел . Доматите са от Холандия , ябълките от Полша ... тъй че ше рупаш лавандула и соя ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Как тъй сумайти неработещи или уволнени, а да няма работна ръка за фермерите? Я спирайте помощите! отговор Сигнализирай за неуместен коментар