IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се готви за нова крачка напред към интегрирането на водорода в своя микс

Германия вече прие количествени цели относно чистия газ, като подобни мерки обмислят още Нидерландия и Франция

21:40 | 17.06.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Шестте държави, които настояват за водород, вече са започнали редица големи инфраструктурни инвестиции.

Миналата седмица германското правителство прие национална водородна стратегия с планове за увеличаване на производствения капацитет на 5 GW до 2030 г. и на 10 GW до 2040 г. За постигането на това 7 млрд. евро ще бъдат инвестирани в нов бизнес и научни изследвания.

Германският план беше първият, който определи количествени цели за производството на водород, но е малко вероятно той да бъде последният. Франция и Холандия също подготвят планове за големи инвестиции относно водорода.

германия германия

Въпросните страни, които подкрепят развитието на водородната енергия, също разглеждат водородните връзки помежду си. През миналия месец беше подписано споразумение за сътрудничество между френския оператор за пренос на природен газ GRTgaz и германския Creos Deutschland за създаването на нова трансгранична мрежа за пренос на чист водород, използвайки съществуваща газова инфраструктура.

Новият хъб ще свързва индустриалния регион Саарланд в Германия с региона Лотарингия във Франция и Южен Люксембург. Безпрецедентното споразумение между двата оператора, наречено mosaHYc, ще покрива 70 километра тръбопроводи, предназначени за транспортиране на до 60 MW чист водород. Не се планира изграждането на нови тръбопроводи в случая.

Миналата година GRTgaz публикува проучване, направено по искане на френското правителство, което разглежда какви технически и икономически условия са необходими за интегрирането на водорода в съществуващата газова инфраструктура.

Изборът на тези индустриални региони, Саарланд и Лотарингия, не е случаен. Те разполагат с перфектния микс: индустриална дейност, която може да генерира водород, съществуващи газопроводи, които могат да бъдат модернизирани за пренос на водород, и готова индустриална клиентска база, която може да използва водорода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
със или без разни планове за възстановяване , ядрото на ЕС ще си направи икономика от зелен водород ... а ние или можем да участваме отначалото и да си предвидим газопреносната мрежа да работи с водородно-газови смеси и да си оправим стандартите , или да си заровим главата във въглищата и беляНЕ... :))) ...някои сайтове имат защита от копиране на текстове , слагат разни скрити символи тук там ... :))) ... затова ти се чупи постът . слагай го първо в някой обикновен текстов редактор и после го копирай от там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... без ядрен централи , без разни пАтоци ... :))) ... как я мислят тези , а импе ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
.!.https://money.bg/economics/daniel-lakaye-planat-za-vazstanovyavane-na-evropa-veroyatno-shte-se-provali.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още