IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов закон Германия ще насърчи зелената енергия

Плановете на Берлин са да намали бюрокрацията при изграждането на нови соларни панели, включително и за покривните

22:32 | 14.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Управляващата коалиция подготвя нов закон, който ще подкрепи зелената енергия и ще помогне на страната в изпълнението на целта до 2030 година 65% от потребяваната енергия да идва от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), пише Ройтерс.

Тази заявка направи германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер след срещата на министрите, отговарящи за енергетика в ЕС.

Текстовете на закона са готови и до края на годината ще бъдат внесени за обсъждане в парламента. Те дават инициативата на местните власти да финансират проекти за изграждане на вятърни паркове, биомаса и геотермална енергия, както и насърчават изграждането на соларни панели, включително и на покривни.

Според Ройтерс новият закон ще намали бюрокрацията при изграждането на соларни централи, когато вече изтичат финансовите облекчения, които получиха първите слънчеви панели.

В петък лидерите на ЕС се съгласиха да намалят емисиите въглероден диоксид с поне 55% до 2030 година и да похарчат 30% от следващата Многогодишна финансова рамка (2021-2027 година) и плана за възстановяване от коронавируса за проекти в защита на климата.

През 2020 година ВЕИ държат дял от 46,3% от потребената в Германия енергия. Спрямо 2019 година има ръст от почти 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Спокойно, ще помислим и за вас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
С нов закон Германия ще насърчи зелената енергия A веганите да ручат люцерна кога ще насърчат ??Може и само кълнове, няма да спорим.И краварката вече няма да е в левият ъгъл!Ще има дъга и вечни ягодови полета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още