IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Glencore се сбогува с компанията със смесен отчет

Въпреки увеличената нетна загуба концерът планира да разпредели сумата от 1,6 млрд. долара като дивидент на акционерите

15:37 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Екстремни колебания, отрицателни цени и нарастващи разходи за съхранение: криза като тази, която преживя през април миналата година петролният пазар, е печеливш бизнес за трейдърите. Това показват и финансовите данни, които напускащият компанията шеф на Glencore Айвън Глазенберг представи във вторник.

Търговското подразделение на най-голямата група за суровини в света, базирана в швейцарския град Баар, генерира печалба преди данъци (EBIT) от 3,3 милиарда долара през миналата година - ръст от 41% спрямо предходната година. В допълнение към ръстовете при търговията с петрол Glencore се възползва и от факта, че цените на медта и другите индустриални метали отново се повишиха през втората половина на годината.

Глазенберг гледа на групата като на добре подготвена за бъдещето. „Перспективите са страхотни за нас и страхотни за суровините“, каза той. За това допринася и новата администрация на американския президент Джо Байдън, която ще настоява за инвестиции в зелени технологии.

Освен всичко друго, това изисква много мед. „Зелената политика на Байдън ще бъде добра за нас", казва той. Директорът на Glencore смята, че е възможен предстоящ нов стоков суперцикъл, като търсенето на индустриални метали ще надвишава предишните фази на цикличния бум.

Счетоводният отчет също така показва, че след почти две десетилетия начело на Glencore, Глазенберг оставя една група в сътресение. Продажбите са паднали с 34%, от 215 млрд. на 144 млрд. долара. Поради високите отписвания по проекти в Африка и Южна Америка нетната загуба на Glencore се увеличи значително от 400 млн. долара на 1,9 млрд. долара.

Наскоро Glencore обяви, че ще продаде дела си в медната мина Mopani в африканската държава Замбия и също така ще върне на Колумбия редица лицензи за добив в страната.

Въпреки увеличената нетна загуба Glencore планира да разпредели сумата от 1,6 млрд. долара като дивидент на акционерите. Това бе добре прието на фондовия пазар: акциите поскъпнаха с повече от три процента във вторник до най-високото си ниво от май 2019 г. насам.

Подразделението за въглища страда от спада на цените и по-ниското производство. EBITDA (печалбата преди лихви, данъци, амортизация и амортизация) на подразделението се срина с почти 70% през 2020 г., след като подразделението за въглища все още беше най-важният гарант за печалба през 2019 г. 

В допълнение към търговския бизнес сега производството на индустриални метали се превръща в двигател на растежа. Само Ebitda на медната дивизия се е повишила с 50%, а маржът - с цели 70%. За 2021 г. Glencore прогнозира също толкова силен ръст на печалбата в бизнеса с мед - със стагнация на обемите на производството. Групата също така очаква силен растеж на цинк и никел.

Айвън Глазенберг

Глазенберг се оттегля през първата половина на 2021 година. Той предава задачата за по-нататъшно намаляване на зависимостта от изкопаеми горива на своя наследник Гари Нагъл. Glencore си е поставил за цел да намали нетните емисии на въглероден диоксид до нула до 2050 г. - историческо предизвикателство за компания, която в миналото е генерирала голяма част от своя бизнес чрез търговията с нефт и производството на въглища.

В дългосрочен план приходите от въглища трябва да спаднат до нула, но в краткосрочен план целта на Glencore е да стабилизира приходите в подразделението. Нагъл, който, подобно на Глазенберг, оглавяваше подразделението за въглища, преди да встъпи в длъжност като главен изпълнителен директор, иска да увеличи обема на производството на спорния енергиен източник с около шест процента през 2021 г.

Освен това делът на въглищното подразделение в цялата Ebitda трябва да се увеличи от сегашните 10% на 16%. За да постигне това, Glencore инвестира в тази насока: през 2020 г. капиталовите разходи за нови проекти в подразделението за въглища се увеличиха с 20% в сравнение с предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още