IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Дания спира употребата на ваксината на AstraZeneca

Австрия, Естония, Люксембург, Литва и Латвия са другите страни в Европа, преустановили ваксинацията с препарата на британската компания

13:05 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дания преустановява употребата на ваксината на AstraZeneca поради опасения за проблеми с кръвни съсиреци, заяви здравният министър Магнус Хенике в четвъртък. Решението дойде, след като европейският здравен регулатор (ЕМА) заяви, че няма индикации, че ваксината е причинила съсирване на кръвта, което накара по-рано австрийските власти да преустановят използването на партида от ваксините, предава Bloomberg. 

Дания ще изчака прегледа на случая, публикуван от ЕМА вчера, при който австрийски гражданин е диагностициран с множествена тромбоза след получаване на ваксината на AstraZeneca.

Случаят привлече внимание, а все повече страни започнат да се присъединяват към подхода за ограничаване на тази ваксина, след като Австрия, Естония, Люксембург, Литва и Латвия временно преустановиха употребата на ваксината на AstraZeneca. 

Освен смъртта на жената в Австрия са докладвани още три случая на проблеми със съсирването на кръв на хора, които са получили ваксината.

Един от тези пациенти, 35-годишна жена, е развила белодробна емболия - запушване на артерия на белия дроб - но сега се възстановява.

EMA заяви, че партидата, която е била отделена в Австрия, с етикет ABV5300, се състои от един милион дози и е доставена в 17 страни от ЕС, сред които и България. У нас са доставени 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени, съобщи по-рано днес директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Въпреки че на този етап се счита за малко вероятно да има дефект в качеството, качеството на партидата се изследва“, поясняват от EMA.

Не се препоръчва блокирането на проблемната партида на AstraZeneca, заяви по-рано днес българският здравен министър Костадин Ангелов.

Във вторник EMA съобщи, че има 22 съобщения за такива състояния сред трите милиона души, които са получили ваксината на AstraZeneca в рамките на Европейското икономическо пространство. Агенцията заяви, че допълнителна информация ще бъде публикувана с напредването на разследването.

Припомяме, че на 30 януари регулаторните органи на ЕС одобриха ваксината на AstraZeneca, заявявайки, че тя е ефективна и безопасна за употреба.

Нежеланите реакции, наблюдавани при изпитванията, са били краткотрайни в по-голямата си част и не са докладвани проблеми със съсирването на кръвта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още