IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в ЕС по брой на отглежданите вкъщи деца

Като цяло в Източна Европа тригодишните деца по-рядко ходят в детски заведения, сочат данни на Евростат

12:09 | 31.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

70% от децата на възраст до три години в България се отглеждат от родителите си в домовете им, сочат данни на Евростат за 2019 година. Това е най-високото ниво в целия ЕС. Средно за общността 47% от децата до тригодишна възраст се гледат от родителите си.

Донякъде този пик у нас може да бъде обяснен с липсата на достатъчно места в детските градини в големите градове, но от друга страна и майчинството в страната е най-дългото в общността.

Като цяло в ЕС 35,3% от децата до три години ходят на детска градина или ползват официална услуга по детски грижи - почасово отглеждане за поне един час седмично. 21,5% от тях са поне 30 часа седмично в детско заведение.

26% от европейчетата се отглеждат от роднини, детегледачка вкъщи или дори съседи.

В България към 20% от децата в тази възрастова група посещават детски градини или други заведения, а останалите се гледат от роднини или детегледачки вкъщи.

Най-голям е делът на децата в детски заведения в Дания - 66%. В страната малко над 30% се отглеждат от родителите си, но прави впечатление, че близки на родителите полагат грижи за едва под 5% от тригодишните деца в Дания.

Този процент като цяло е много нисък в Скандинавските страни - в Швеция например 1% от децата са на такава грижа. В страната 55% от децата в разглежданата възрастова група са в детска градина, а 45% се отглеждат от родителите си.

Висок е процентът на децата, ходещи в детски заведения, в Холандия (почти 65%), Люксембург (60%) и Испания 57,4%). На обратния полюс са Чехия (6,3%), Словакия (6,6%), Полша (10,2%), Румъния (14,1%) и Хърватия (15,7%). Румъния е и държавата в ЕС с най-голям процент на децата до три години, гледани в алтернативна форма - от близки и роднини или от детегледачки - към 53%.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Данните на Евростат показват, че като цяло в Източна Европа е по-разпространено отглеждането на децата до 3 години от техните родители.

Европейската статистическа служба коментира още, че картината ще се промени много през 2020 година, заради пандемията от коронавируса.

Последна актуализация: 14:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още