IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП спря ратификацията на инвестиционния пакт на ЕС с Китай

Депутатите искат Пекин първо да отмени санкциите срещу европейски политици, които наложи през март

12:59 | 21.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) спря ратификацията на инвестиционния пакт с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу политици от Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс.

Това задълбочава спора между Пекин и Брюксел и на практика спира по-големия достъп на европейските компании до Китай.

Резолюцията за замразяване на ратификацията е приета с 599 гласа "за", 30 гласа "против" и 58 въздържали се.

Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай, договорено през декември след седемгодишни преговори, има за цел да постави компаниите от ЕС на равни начала в Китай и да затвърди статута на Пекин като доверен търговски партньор.

Китай обаче наложи санкции през март на 10 политици от ЕС, както и мозъчни тръстове и дипломатически органи, в отговор на западните санкции срещу китайски служители, обвинени в масовите задържания на мюсюлмански уйгури в северозападен Китай.

Китайските санкции обхващат петима членове на ЕП и подкомисията на институцията по правата на човека.

Законодателите от ЕС казват, че китайските санкции не се основават на международното право, докато мерките на блока, подобно на тези на Великобритания и САЩ, се борят със злоупотребите с правата на човека, поддържани в договорите на ООН.

Пекин отрича да е извършил неправомерни действия.

"Отношенията между ЕС и Китай може да не продължат да работят както обикновено", признава ЕП в резолюцията си.

В отговор мисията на Китай в ЕС казва, че инвестиционното споразумение е "взаимноизгодно", а не "услуга" от едната страна към другата. Китайските санкции са легитимен отговор на действията на ЕС, посочва се още в съобщението.

Безизходицата е спънка както за Китай, така и за ЕС. Ратифицирането на пакта ще позволи по-голяма защита на европейските инвестиции и правата на интелектуална собственост в Китай. Китай се надяваше на подобрено международно положение като честен и уважаван търговски партньор, казват европейски дипломати.

Активисти и експерти по правата на ООН казват, че поне 1 милион мюсюлмани са задържани в лагери в Синдзян. Активистите и някои западни политици обвиняват Китай, че използва изтезания, принудителен труд и стерилизация спрямо мюсюлманското уйгурско малцинство. Китай отрича нарушенията на правата в Синдзян и казва, че лагерите осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
сянката на СП2 ли виждам или ми се привижда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още