IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото обещава гореща зима за цената на природния газ в Европа

Цените на природния газ са рекордни за това време на годината във водещите европейски хъбове

15:13 | 11.07.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ са рекордни за това време на годината в Европа, подхранени от ниските нива на резервите в газохранилищата, прекъсване на доставки и бума в търсенето на суровината в Азия. През миналата седмица суровината, търгувана в ключовия европейски хъб - нидерландския TTF достигна ниво от 38,65 евро за мегават, което е най-високото ниво в статистиката на Refinitiv Eikon.

Тези фактори обещават ръст на цената през зимните месеци и по-високи сметки за потребителите, прогнозира Ройтерс.

Ниските температури през тази зима намалиха съществено резервите от газ в Европа. По традиция хранилищата се пълнят сега, в летните месеци, когато търсенето е по-слабо и цените падат. През тази година обаче тенденцията е различна и цената расте още от сега.

Съвпадението на факторите обещават високи цени и през зимата на фона на продължаващото възстановяване от пандемията от коронавируса.

Прогноза на Международната агенция за енергетика (МАЕ) сочи, че през втората половина на 2021 година потреблението на газ в Европа ще се повиши с 25%. Това е най-същественият годишен ръст от 1985 година насам.

Една от причините за повишеното търсене на суровината в Европа са и екологичните амбиции, които постепенно затварят въглищни мощности и държавите се обръщат към природния газ като енергоизточник.

Влияние на пазарите може да окаже и решението на "Газпром" да не участва в търгове за разпределение на допълнителни обеми, проведени от Украйна. За анализаторите това е ясен сигнал, че Москва разчита силно на "Северен поток 2", за да задоволи нуждите на Европа от газ. Но газопроводът още не е готов - плановете са да бъде въведен в експлоатация до края на годината.

Европа може да разчита и на втечнен газ, но в момента има увеличено търсене в Азия и доставките са насочени именно натам. В момента цените в Европа не са толкова атрактивни, каквито са на азиатските пазари и танкерите трудно идват до Стария континент.

Анализатори прогнозират, че "битката" за втечнения газ между Европа и Азия ще продължи поне още три години.

Тенденцията за ръст на цените на газа не е само европейски феномен - липсата на доставки и високите температури през лятото, които увеличават търсенето на енергия, са глобален проблем.

"Булгаргаз" също прогнозира продължаващ ръст на цената на газа и направи заявка за ново поскъпване, този път в рамките на 11%, през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
импе , има те нема те па се включиш ... :))) ... няма нищо по-хубаво от високата цена на природния газ . така екоталибанщините стават все по-атрактивни и достъпни . обърни специално внимание на консумацията на бензин в холандия и норвегия . това което видиш там като тенденция ще е същото и при природният газ , но с лек аванс във времето . м/у другото пуснаха първият металургичен завод на водород , а не на въглища ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Впрочем извинявай, че те нагрубих - събитията - завършването на СП 2 и колосалните пари, течащи като пълноводна река в касата на "Газпром", ти причиняват достатъчно големи страдания, за да издевателствам над тебе, вместо да те жаля. Пий една рикия и гледай весело на животът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Абе, глyпендър, ти още не можеш да научиш, че природен газ е дума в мъжки род, за газови пазари ще спориш. Нали се биеше в гърдите как Северен поток 2 никога нямало да бъде построен, какво стана? Нова опорка ли ти спуснаха? Боже господи, колко си смешен и жалък, не е истина просто. Наистина ли вярваш, че САЩ ще доставят газ през океана на полските пияндури, на цена по-ниска, отколкото струва в домът им? Забрави ли как преди им доставиха "американски газ", ама зареден от руските терминали за по-близо и по-евтино? И Газпром ще си продава суровината на каквато си иска цена - щото иначе - мрак, студ, спрели фабрики - и - революция в Европа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Знаеш ли колко е разтоварващо, човек за малко да се почувства като Сизиф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Подсказвам ти как да спечелиш. Естествено, че ако ти имаш сравнително евтин газ, ще до продадеш на България на цената на руският или на съвсем малко по-ниска. По този начин с един курс през Атлатинка, ще се пенсионираш. Отпада задължението ти да пишеш едноредови постове за копейки, за да се изхранваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Като се има в предвид, че Полша гори предимно въглища и ще трябва да си затвори централите до 10-тина години. Германия пък си затваря всичките атомни централи. Газта очевидно ще става все по-търсена в бъдеще и съответно и по-скъпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
кауза пердута е да обясняваш , каквото и да е , на едноредовият инж5ров ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
пикам ти се на предразсъдъците ... политкоректен газ не ми требе , ами евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Цял живот ли ще лижеш г*за на Газпром?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ако не е по евтин от руския за какъв ..*** ми е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още