IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото обещава гореща зима за цената на природния газ в Европа

Цените на природния газ са рекордни за това време на годината във водещите европейски хъбове

15:13 | 11.07.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ са рекордни за това време на годината в Европа, подхранени от ниските нива на резервите в газохранилищата, прекъсване на доставки и бума в търсенето на суровината в Азия. През миналата седмица суровината, търгувана в ключовия европейски хъб - нидерландския TTF достигна ниво от 38,65 евро за мегават, което е най-високото ниво в статистиката на Refinitiv Eikon.

Тези фактори обещават ръст на цената през зимните месеци и по-високи сметки за потребителите, прогнозира Ройтерс.

Ниските температури през тази зима намалиха съществено резервите от газ в Европа. По традиция хранилищата се пълнят сега, в летните месеци, когато търсенето е по-слабо и цените падат. През тази година обаче тенденцията е различна и цената расте още от сега.

Съвпадението на факторите обещават високи цени и през зимата на фона на продължаващото възстановяване от пандемията от коронавируса.

Прогноза на Международната агенция за енергетика (МАЕ) сочи, че през втората половина на 2021 година потреблението на газ в Европа ще се повиши с 25%. Това е най-същественият годишен ръст от 1985 година насам.

Една от причините за повишеното търсене на суровината в Европа са и екологичните амбиции, които постепенно затварят въглищни мощности и държавите се обръщат към природния газ като енергоизточник.

Влияние на пазарите може да окаже и решението на "Газпром" да не участва в търгове за разпределение на допълнителни обеми, проведени от Украйна. За анализаторите това е ясен сигнал, че Москва разчита силно на "Северен поток 2", за да задоволи нуждите на Европа от газ. Но газопроводът още не е готов - плановете са да бъде въведен в експлоатация до края на годината.

Европа може да разчита и на втечнен газ, но в момента има увеличено търсене в Азия и доставките са насочени именно натам. В момента цените в Европа не са толкова атрактивни, каквито са на азиатските пазари и танкерите трудно идват до Стария континент.

Анализатори прогнозират, че "битката" за втечнения газ между Европа и Азия ще продължи поне още три години.

Тенденцията за ръст на цените на газа не е само европейски феномен - липсата на доставки и високите температури през лятото, които увеличават търсенето на енергия, са глобален проблем.

"Булгаргаз" също прогнозира продължаващ ръст на цената на газа и направи заявка за ново поскъпване, този път в рамките на 11%, през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
На теб трябва да ти се обяснява бавно и продължително. След това трябва да се повтори и потрети. Природният газ по хъбовете в САЩ струва 120-130$ за 1000 куб метра, а в Европа по 400 долара. Полша например има договор за закупуване на 2,5 млд куб метра като заплаща с 20% по-ниско от цената на хъба( получава се около 100$), заплаща за втечняване около 60$ и транспорт за регазификация 25 долара. В момента крайната цената за нея е 180-190 $, а руската струва около 400. Риск при тази схема е, че цената в Европа и Азия може да падне под 100 $ (както миналта година)и схемата да излезе на загуба. Поляците фактически купуват капацитет на втечняващата инсталация и са длъжни да го платят, независимо дали ще го използват или не. Така че евтина американска газ има, но не завсеки. По този път тръгва вероятно и Овергаз, бишият партньор на газпром. На трите морета подписаха договор с американска фирма. Цената обаще ще пада, бъди сигурен. Прочети още два пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Да не би русофилските *** да си мислихте, че трябва да е по-евтин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
американския и той ли ша е скъп бе ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още