IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът и падението на Себастиан Курц

Смятаха го за най-талантливия и харизматичен политик в Австрия, а в младежката организация на партията на Меркел бленуваха за „своя Курц“

20:24 | 11.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Като се позиционира като гарант за проевропейската позиция, Курц избягваше този конфликт с Брюксел, който иначе доведе до санкции срещу Австрия, когато Партията на свободата участва за първи път в управлението през 2000 г. От друга страна, имаше скептицизъм, когато Херберт Кикел, изключително непредсказуем политик, пое Министерството на вътрешните работи. Прокурорската проверка в разузнавателната служба BVT причини трайна загуба на доверие сред чуждестранните партньори. FPÖ също така никога не успя да се дистанцира убедително от своите десно-екстремистки периферии.

Въпреки това краят на коалицията, която винаги се стремеше към хармония, дойде на 17 май 2019 г. като гръмотевична мълния. Публикуването на видеоклипа от Ибиса, в който вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе се опита да подкупи медии и говореше за незаконни схеми на дарения, принуди Курц да сложи край на това. Опитът му да продължи с еднолично правителство на ÖVP доведе до неговото оттегляне от поста чрез парламентарен вот на недоверие.

При последващото разследване той използва възможността да се представи като жертва на опозиционни машинации и да се върне на властта укрепен: ÖVP спечели 37,5% от гласовете. Това отвори възможността за сформиране на правителство с новоукрепените Зелени - късмет, също и защото отношенията със социалдемократите и либералистите бяха разкъсани.

Сега 33-годишният политик се преоткри и се представи като европейски пионер на консервативно-зеленото сътрудничество. Той прикриваше присъщите противоречия между дясната буржоазна партия и подчертано лявата партия с комуникативния си талант. Коалицията щяла да съчетае „най -доброто от двата свята“, повтаряха  канцлерът и неговият заместник от Зелените Вернер Коглер: строга миграционна политика и укрепване на Австрия като място за бизнес - за ÖVP,  екологични реформи за по-младшия партньор.

Фактът, че напрежението не е изчезнало, се демонстрираше с дразнещи теми като депортациите или строителството на пътища. Фактът, че те не ескалираха, се дължеше на пандемията от коронавируса, която накара политическите различия да изчезнат.

Но визията, която Курц наистина преследваше политически, стана още по-замъглена: през последните 18 месеца той се прояви като властови прагматик, който не искаше да остави никакви политически флангове отворени и вместо това остави държавната хазна широко отворена.

Представената в началото на октомври „екологична социална данъчна реформа” беше пример за реалната политика на този Курц: макар да показваше предпазлив зелен подпис, тя беше смекчена от отстъпки за всички важни групи интереси, от земеделските производители, през индустрията - до семействата и шофьорите. Кохерентността изглежда различно.

И така - с мотото „Време за нещо ново" Себастиан Курц дойде на власт през 2017 година. Ако обвиненията на австрийската прокуратура се докажат, "новото" ще е само формата на иначе добре познатата стара корупция. С решението да се оттегли от поста на канцлер той демонстрира поне някаква приличност. След първоначално обидения тон, с който отричаше вината си, коментира и Deutsche Welle.

Във Виена консервативната ÖVP, сега с Александър Шаленберг, остава канцлерската партия, защото Зелените, които уж се стремят към по-висока етика, участват във всичко на по-ниското политическо ниво на ежедневната политика. Те дори смело преглътват юридическите разследвания срещу бившата водеща фигура Курц. Става дума за запазване на властта на всяка цена, прикрита като „отговорност“. „Правителствената криза приключи", обяви президентът Александер Ван дер Белен (от Зелените). А сега, моля, не спорете!

А самият Курц до последно не беше способен на самокритика. Дори в момента на оставката си, която той оправда с държавни приоритети, той не можеше да прикрие огорчението си от предателството на Зелените и „несправедливото“ отношение, което го било сполетяло. Курц се надява да се върне на върха, след като обвиненията бъдат разсеяни. Въпросът кои партньори ще останат с него един ден остава толкова отворен, колкото и ролята, която той ще играе за стабилността на австрийската система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Какво падение, бе - наклеветиха го без нито едно доказателство... много ви бърка Себастиян в здравенцето, а либерастчeнца, фaшистчета розави? Не сте познали - той ще се върне и още ще ви мачка - и още себастияновци в политиката ще пъкнат, докато не ви изринем на бунището !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
мдаааам , ако се беше оженил за баба си , немаше да му скроят такъв номер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още