IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската Raiffeisen Bank увеличава печалбата си с цели 92%

Банката трябваше да задели значително по-малко средства за евентуални неизпълнения по заеми

14:50 | 03.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Австрийската банка Raiffeisen Bank International продължава да подобрява представянето си. Печалбата ѝ се е повишила с 92% до 443 млн. евро през третото тримесечие на годишна база, съобщи базираната във Виена финансова институция в сряда. Банката, която работи в много страни от Източна Европа и в Русия, се справя по-добре от очакваното, предава Ройтерс. Според проучване на RBI анализаторите са очаквали средно нетна печалба от 328 млн. евро.

Главният изпълнителен директор Йохан Щробл е по-оптимистично настроен за годината, отколкото през миналата. Сега се очаква ръстът на кредитирането да бъде около 11% през 2021 г., след като преди това беше обещан ръст между 5 и 9%. Най-скорошното придобиване в Чехия, Equa Bank, не влиза в отчета.

„Икономическият подем на нашите пазари ни дава попътен вятър, така че можем да гледаме с оптимизъм на останалата част от годината и 2022 г.“, каза Щробл. Заедно с конкурента Erste Group RBI е един от най-големите кредитори в Източна Европа.

За първите девет месеца нетната печалба е нараснала до 1,06 млрд. евро спрямо 599 млн. евро през същия период на предходната година. RBI трябваше да задели значително по-малко средства за евентуални неизпълнения по заеми. Провизиите са се свили до 152 млн. евро за деветмесечието спрямо предишните 497 млн. евро. Делът на лошите кредити (коефициент на NPE) намалява с 0,2 процентни пункта до 1,6 процента през първите девет месеца, главно поради увеличение на депозитите в централните банки и ръст в кредитните обеми. Коефициентът на покритие на необслужвани експозиции (NPE coverage ratio) е нараснал с 0,7 процентни пункта до 62,2%.

RBI успя да се разрасне в основния си бизнес. Нетният лихвен доход е нараснал от юли до септември до 875 млн евро (предишната година: 770 млн. евро), което може да се дължи на интеграцията на Equa Bank и растежа в Русия и Унгария. Нетните приходи от комисионни са се увеличли до 538 млн. евро спрямо 433 млн. евро миналата година. Според RBI основните причини за това са увеличените обеми и сезонно по-високият ръст от платежни операции и валутен бизнес в почти всички страни, особено в Русия. 

RBI очаква ръст в кредитирането от около 11% за 2021 г. (без да се отчитат резултатите на Equa bank). Коефициентът на провизиране за 2022 г. се очаква да бъде около 40 базисни пункта. Банката ще продължи да се стреми към съотношение на разходите спрямо приходите от около 55%. Кредиторът очаква консолидираната възвращаемост на капитала да се подобри през 2022 г. и се стреми към 11% в средносрочен план. Банката потвърждава целта си за базов собствен капитал от първи ред от около 13% за средносрочния период. На базата на тези цели Raiffeisen възнамерява да изплаща като дивидент между 20 и 50% от консолидираната си печалба.

След като данните бяха представени на фондовата борса в сряда, акциите на банката временно поскъпнаха с 6,5% на Виенската фондова борса до най-високото си ниво от три години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още