IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Безвъглеродните инвеститори не трябва да се задоволяват с ниска възвръщаемост

Със сигурност не и на коригирана спрямо риска основа, каза бившият управител на Английската централна банка

11:20 | 05.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Марк Карни, бившият управител на Английската централна банка и съпредседател на Глазгоуския финансов съюз за нетна нула (GFANZ), посочи, че няма причина инвеститорите, преследващи нисковъглеродни стратегии, да се задоволяват с по-ниска възвръщаемост.

„Със сигурност не и на коригирана спрямо риска основа“, каза той в интервю за Bloomberg Television.

GFANZ съобщи миналата седмица, че банките, инвеститорите и застрахователите, представляващи общо 130 трлн. долара в активи, са се договорили за постигането на въглеродна неутралност до 2050 г. Решението, обявено по време на срещата за климата COP26 в Глазгоу, предизвика както похвали, така и скептицизъм. Според критици в споразумението има вратички. Френската неправителствена организация Reclaim Finance например смята, че от GFANZ трябва да бъдат по-строги относно борбата с изкопаемите горива.

Групата бе формирана под егидата на ООН през април и включва три групи, представляващи всички части на финансовата индустрия. Майкъл Блумбърг, собственикът и основател на Bloomberg LP, също е съпредседател на GFANZ.

По думите на Карни съюзът ще постави световните финанси на път, който чертае мрачно бъдеще за високовъглеродните активи. Той също така каза, че според него инвеститорите в такива продукти ще наблюдават понижаване на стойността на притежанията си.

„Едно от нещата, които инвеститорите все по-често ще трябва да правят, е да мислят за крайната стойност“, посочи той. „Помислете къде даден актив може да загуби стойност. А е възможно да загубят стойност доста бързо, защото не се разделят с въглерода достатъчно бързо или просто не са готови за ниско- или безвъглеродна икономика“, допълни Карни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още