IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският Сенат одобри засилени ограничения за неваксинираните

Германският канцлер Олаф Шолц устоя на критиките в парламента заради планираната задължителна ваксинация

09:08 | 13.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Mohammed Badra</em></p>

Снимка: EPA/Mohammed Badra

Встъпителната реч на Шолц беше прекъсната само няколко секунди след началото си от депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", които издигнаха плакати, на които пишеше: "Свобода, не разделение", имайки предвид, че ограниченията за справяне с коронавируса разделят германското общество.

Малко преди това "Алтернатива за Германия" не успя да събере достатъчно гласове, за да попречи на приемането на разпоредба, че достъп до пленарната зала за участие в дебатите ще имат само инжектираните с подсилваща доза или депутатите с две дози, представили и отрицателен тест за Covid. Всички други партии в парламента гласуваха „за“ това правило.

Не е ясен графикът за планираното задължително ваксиниране, тъй като партиите все още спорят как точно то да бъде въведено. Първоначално Шолц предвиждаше решение за задължителна ваксинация да бъде взето в Бундестага преди началото на февруари или март. сега обаче това изглежда малко вероятно, като се има предвид, че свободните демократи, които са част от управляващата коалиция, са скептично настроени по въпроса.

Вчера председателят на парламентарната група на социалдемократите Ролф Мюцених заяви, че партията му, която е най-големият партньор в управляващата тройна коалиция, ще представи до края на месеца първия си проект за задължителна ваксинация.

Дания предлага 4-та доза на уязвимите

Междувременно стана ясно, че Дания ще предлага ваксинация с четвърта доза на най-уязвимите си граждани на фона на рекордния брой на заразените с варианта омикрон.

Решението е взето в момент, когато законодателите се съгласиха да разхлабят в края на тази седмица антиковидните ограничения, след като нивата на хоспитализации и смъртност се стабилизираха въпреки рязкото увеличаване на случаите.

„Колкото по-широкоразпространена в обществото е инфекцията, толкова по-голям е рискът, че тя ще достигне до най-уязвимите", каза здравният министър Магнус Хойнике. „Сега отваряме нова глава, а именно - решението да предложим четвърта доза на най-уязвимите граждани", каза той пред репортери.

Лекарственият регулатор на ЕС изрази съмнение в необходимостта от четвърта доза ваксина срещу Covid и каза, че няма данни в подкрепа на този подход, защото все още няма достатъчно информация за бързо разпространяващия се вариант oмикрон.

В средата на декември в Дания имаше скок в броя на случаите на новозаразени и бяха въведени нови ограничения. Но въпреки че дневните нива на новозаразените остават високи - над 20 000 на ден, хоспитализациите и смъртността се стабилизираха на нива, по-ниски от преди година.

„Ние сме в по-добра позиция, отколкото очаквахме и се опасявахме", каза началникът на Датската здравна агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
бониците и бялата мафия ше оправат статистиката със смъртността ... починалите няма как да свидетелстват как са ги уморили .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Всички са в по-добра позиция и учените открили Омикрон ви го казаха преди месец и половина. Излезна в английския печат, но нали не е удобно вие заключвайте хората в концлагер. Какво като има преносители? Няма натоварване на болниците и у нас, но Кирчо бил много загрижен...за кого? 2 години смешки слушаме ама вече взе да става тъжно. Хората умират от друго. Сега и плановите операции спряхте защото смъртността от грипа е прекалено ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още