IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай тества границите на европейската сила

Ако ЕС не отговори на икономическата агресия на Пекин, геополитическите му амбиции ще бъдат силно накърнени

16:12 | 31.01.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Обречени ли са европейците да прекарат 21 век, изтласквани от външни сили? В Брюксел обичат да твърдят, че колективната сила на Европейския съюз е единственият начин да се спаси Стария континент от тази позорна съдба. Въпреки че нито една европейска държава не може да се противопостави на САЩ или Китай, ЕС заедно представлява една от трите най-големи икономики в света, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Но идеята, че икономическата тежест на ЕС може лесно да бъде превърната в геополитическа сила, претърпява брутален сблъсък с реалността. Кризата в Украйна остави ЕС като наблюдатеел. Междувременно Китай наложи неофициални икономически санкции на Литва, а Брюксел се мъчи да намери подходящия отговор.

Ако нещата се развият зле за ЕС през следващите седмици и месеци, говоренето за „геополитическа“ Европа ще звучи все по-нелепо. Но също така е възможно настоящите кризи - по-специално литовското предизвикателство - да доведат до скок напред в способността на ЕС да защитава интересите си на световната сцена.

Кризата около Украйна е въпрос на война и мир на европейския континент, така че някои представители на ЕС се чувстват унизени, че не участваха пряко в последните преговори. Но не би трябвало да е голяма изненада, че Брюксел беше пренебрегнат. ЕС не е военна сила и може никога да не бъде. А Украйна не е член на ЕС.

Литва обаче е членка на ЕС. Тя също така е замесена в търговски спор - а търговията е една от малкото области, в които ЕС вече е в глобалната тежка категория. Така че европейците имат както възможност, така и задължение да действат заедно.

Правителството на Литва беше нарочено за наказание от Китай заради задълбочаването на връзките му с Тайван, самоуправляващ се демократичен остров, който според Пекин е бунтовническа провинция. Преди това Литва се оттегли от 17+1, дискусионен формат, създаден от Китай.

В отговор Пекин приложи методи, които литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сравни с испанската инквизиция, която според него „никой не е очаквал“.

Китай не просто блокира цялата търговия с Литва. Той също така блокира всички продукти, съдържащи компоненти, произведени в Литва, причинявайки огромно главоболие на чуждестранните инвеститори в страната.

Пекин избра хитра тактика. Смята се, че германските инвеститори в Литва призовават местното правителство да отстъпи, докато социологическите проучвания показват, че литовското обществено мнение се е обърнало срещу тайванския гамбит.

Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Така е, нещата много се променят много бързо в днешния свят. Относно великите, съм съгласен. Много от тъй наречените велики днес, са големи най вече по медиите и новините а реално нямат толкова голяма тежест. Всички са зависими един от друг, всичко е оплетено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
оксиморон
преди 2 години
Всички държави които не козируват на ЗАПАДА са или авторитарни или тоталитарни.Ако "аз съм *** и вие сте прости,ще се разберем" не беше спрял Южен поток, той щеше да храни половин България. Ако не беше спрял АЕЦ Белене, то щеше да храни другата половина от България. Ако не беше дал на концесия златните ни мини /едни от най-богатите в Европа/, сега щяхме да бъдем 2та Швейцария в Европа.НАРОДЕ ???? Образовайте се/не с купуване на висше образование/, защото иначе сте много лесни за манипулиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 2 години
Тези " цивилизовани колонизатори " са обречни на провал. Чакалите назначени в Брюксел стриктно изпълняват директивите на " Световното зло" наречена Америка.Подтикнаха Литва да се покаже ,че е "приятелна" на Тайван и ще я "подкрепя " всяко отношение . С два (2) милионото си население от които голяма част са пенсонери са един от" най- големите " проблеми на ЕС.? И това не достатъчно Украйна е Проблем номер -1- Защо?. Нито е в ЕС нито в НАТО ? Защото ; "Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чаcт от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." Ото фон Бисмарк / 1862 г./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Моята теза е че вече няма велики, защото няма малки на фона на които те да се откроявата. С две думи - смъртта на историята. И запомни ми думите, това което пишеш з Китай, ще е актуално(дано да сме живи за да го видим) за Индия след 10-15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Сега четох за БВП, до колкото разбирам ЕС е на второ място след САЩ. Не е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 2 години
Европа отдавна е престанала да бъде субект в международните отношения, по простата причина , че доброволно е предала своя суверенитет на задокеански си "партньор"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Да, но ЕС и САЩ също имат грандиозни проблеми. Проблема с раждаемоста го има във всяка една по развита държава. Само в мюсулманските катуни нямат този проблем, но в последните година и там минаха от десет деца на пет. В САЩ и ЕС, държавата също се меси в частния бизнес мисля, не съм експерт. Според мен Китай отива там където преди години са били европейските държави и после САЩ, на върха. После и Китай ще почне да запада, но няма да е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
А по БВП на глава от населението, да не би да е някъде до България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Китай има грандиозни проблеми, които няма да му позволят да бъде водеща икономическа и политическа сила. Една от великите да, но не и водеща. Накратко ще спомена, безпринципна намеса на държавата в частният бизнес(комунизъм), обща задлъжнялост 300% от БВП, издишащ имотен пазар(балон), застаряване на населенито и започването на изплащане на пенсии( до преди няколко години имаха само определени държавни служителе). Най-големият проблем на Китай е ниската раждаемост. През миналата година са се родили 10.6 млн деца което предопределя 700 -800 млн население, при условие че в момента е 1.4 милиарда. Така че както инвестор писа преди време, за разлика от Япония Китай ще побелее преди да забогатее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Китай до няколко години ще е най голямата икономика в света, а в бъдеще играе водеща роля в света. ЕС няма никва полза на този етап да се конфрентира с Китай, особенно за няква глупост като историята с Литва и Тайван. Колкото да твърдението, видиш ли ЕС ня можел да се бори с Китай, да се сетим какво постигнаха великите САЩ след 5 години икономически войни с Китай-нищо. Даже ХонКонг си замина при китайците. Така че по спокойно и малко повече реализам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още