IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай тества границите на европейската сила

Ако ЕС не отговори на икономическата агресия на Пекин, геополитическите му амбиции ще бъдат силно накърнени

16:12 | 31.01.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Обречени ли са европейците да прекарат 21 век, изтласквани от външни сили? В Брюксел обичат да твърдят, че колективната сила на Европейския съюз е единственият начин да се спаси Стария континент от тази позорна съдба. Въпреки че нито една европейска държава не може да се противопостави на САЩ или Китай, ЕС заедно представлява една от трите най-големи икономики в света, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Но идеята, че икономическата тежест на ЕС може лесно да бъде превърната в геополитическа сила, претърпява брутален сблъсък с реалността. Кризата в Украйна остави ЕС като наблюдатеел. Междувременно Китай наложи неофициални икономически санкции на Литва, а Брюксел се мъчи да намери подходящия отговор.

Ако нещата се развият зле за ЕС през следващите седмици и месеци, говоренето за „геополитическа“ Европа ще звучи все по-нелепо. Но също така е възможно настоящите кризи - по-специално литовското предизвикателство - да доведат до скок напред в способността на ЕС да защитава интересите си на световната сцена.

Кризата около Украйна е въпрос на война и мир на европейския континент, така че някои представители на ЕС се чувстват унизени, че не участваха пряко в последните преговори. Но не би трябвало да е голяма изненада, че Брюксел беше пренебрегнат. ЕС не е военна сила и може никога да не бъде. А Украйна не е член на ЕС.

Литва обаче е членка на ЕС. Тя също така е замесена в търговски спор - а търговията е една от малкото области, в които ЕС вече е в глобалната тежка категория. Така че европейците имат както възможност, така и задължение да действат заедно.

Правителството на Литва беше нарочено за наказание от Китай заради задълбочаването на връзките му с Тайван, самоуправляващ се демократичен остров, който според Пекин е бунтовническа провинция. Преди това Литва се оттегли от 17+1, дискусионен формат, създаден от Китай.

В отговор Пекин приложи методи, които литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сравни с испанската инквизиция, която според него „никой не е очаквал“.

Китай не просто блокира цялата търговия с Литва. Той също така блокира всички продукти, съдържащи компоненти, произведени в Литва, причинявайки огромно главоболие на чуждестранните инвеститори в страната.

Пекин избра хитра тактика. Смята се, че германските инвеститори в Литва призовават местното правителство да отстъпи, докато социологическите проучвания показват, че литовското обществено мнение се е обърнало срещу тайванския гамбит.

Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Jorkata
преди 2 години
Европейска сила? Смях в залата... Европа е жалко беззъбо и лицемерно подобие на наддържавен съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Каква "европейска сила", бе - в първата вълна на коронакризата, се оказа, че във великият еврогeйcки съюз никой не произвежда дори най-прости медицински маски !!! ЕС все по-малко произвежда каквото и да е, няма ресурси - как ще се бори с най-големия производител в света? ЕС МОЖЕШЕ да бъде сила заедно с Русия, но - еврoгeйските престъпни политици - верни пудели на САЩ се обърнаха срещу единствения си естествен съюзник в угода на икономическия си съперник - тласкайки Русия към съюз с Китай. Свършено е - Китай и Русия заедно са икономически непобедими !!! Това което разривът с Русия не успя да унищожи, довърши го зеленашеският терор - ЕС се самоуби енергийно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още