IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският отговор срещу Китай в Африка среща трудности по финансирането

ЕК се опитва да убеди страните да координират 20 млрд. евро публични инвестиции на ЕС и страните членки

11:19 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няколко страни членки на Европейския съюз се противопоставят на подписването на стратегия, с която да се отговори на влиянието на Китай в Африка преди срещата на високо равнище този месец, съобщава Bloomberg, позовавайки се на представители на ЕС, запознати с дискусиите.

С подкрепата на френския президент Еманюел Макрон, който държи ротационното председателство на Европейския съвет до юни, Европейската комисия се опитва да убеди страните да координират 20 млрд. евро публични инвестиции на ЕС и страните членки, които се насочват към Африка всяка година. Комисията се стреми да постигне споразумението навреме за среща с африканските лидери, която започва на 17 февруари.

Според Германия някои от проектите, които ЕС иска да предложи на срещата, още не са готови, казват източниците, поискали анонимност заради частния характер на разговорите. Други правителства, включително Унгария, Португалия и Финландия, заявиха, че няма да поемат конкретни ангажименти на този етап, защото все още работят по държавните си бюджети за следващата година.

Докато напрежението с Русия над Украйна предизвика ново внимателно вглеждане в пукнатините на Европа по външната политика, Макрон се опитва от години да убеди 27-те страни членки да координират международната си активност, за да отговорят на променящия се глобален пейзаж, белязан от нарастващото влияние на Китай.

Комисията предупреди страните членки, че рискуват да размият влиянието на инвестициите си, ако продължат да ги правят на парче и преследват националните си интереси вместо по-широка стратегия на ниво ЕС. Освен това ЕК националните правителства да съдействат зад някои инициативи в Африка, за да гарантират успеха им.

Страните членки се противопоставят и на предложения списък от приоритетни проекти. Испания посочва, че инициативите в Северна Африка са слабо представени в сравнение с тези на юг от Сахара, казват източниците.

Говорител на френското председателство заяви, че влагат много време в консултации със страните членки, за да стартират този нов подход за партньорство с Африка.

Комисията засили усилията си през последните седмици, за да финализира пакета от инвестиции, каза говорител на ЕК.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет, работи с Макрон, за да спечели подкрепа за плана. Той твърди, че пакетът инвестиции ще помогне да се гарантира сътрудничеството на африканските държави по миграционни въпроси, включително борбата с нелегалните пристигащи и контрабандистите.

Срещата на върха се разглежда като трамплин за начало на ново партньорство между ЕС и Африка, макар че източниците твърдят, че успехът ще зависи от щедростта на съюза.

Отношенията на ЕС с африканските държави се влошиха заради начина, по който блокът управлява пандемията.

Някои африкански правителства протестираха срещу решението на ЕС да наложи ограничения за пътуване срещу северноафриканските страни след откриването на омикрон варианта и бяха обидени, когато председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви решението, без да ги предупреди, казват източниците. ЕС и Африка имат конфликт заради отпадането на правата върху производството на ваксини срещу Covid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още