IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" се подготвя да възстанови газовите доставки по "Ямал"?

Реверсивният поток по газопровода е спрян, а тази сутрин са регистрирани малки количества газ в посока към Германия

15:13 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром" се подготвя да възстанови газовите доставки по газопровода "Ямал", става ясно от публикация на Bloomberg. Агенцията цитира съобщение на германския газов оператор от тази сутрин (2 февруари), според което Германия отново получава газ по това трасе.

Часове по-късно обаче съобщението на Gascade беше изтрито, а данните отново сочеха "нула" по отношение на входящите газови потоци. 

През последните 43 дни потокът на "Ямал" е обърнат - от Германия към Полша, а оттам и до Украйна. В края на 2021 година руският президент Владимир Путин обвини Берлин, че се възползва от високите цени на газа на борсите и продава газ от газохранилищата.

Реверсивният поток по "Ямал" е спрян на 1 февруари, допълва още Bloomberg.

На този етап нито от "Газпром", нито от Gascade коментират ситуацията. Руският газов гигант уточнява, че доставките на газ са съобразени изцяло със заявките на европейските клиенти.

По-рано днес компанията съобщи, че износът на природен газ към основните пазари - Европа, Китай и Турция, през януари е намалял с над 41%.

През "Ямал" се осъществяват около 1/6 от доставките на руския природен газ в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още