IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И производителите на втечнен газ предлагат дългосрочни договори на Европа

Газовите компании настояват за дългосрочна обвързаност, за да могат да финансират развитието на проекти, но днес са доволни от спот доставките

08:31 | 09.02.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

И големите производители на втечнен газ, например Катар, предлагат на Европа да купуват газ през дългосрочни договори, пише в коментар Ройтерс. Дългосрочните договори за природен газ са една от спорните теми между Европа и "Газпром" - компанията е категорична, че може да увеличи доставките веднага, но само през дългосрочна обвързаност. Около 40-50% от доставките на газ за Стария континент обаче са през спот пазара.

В световен мащаб около 70% от доставките на втечнен газ се извършват по контракти със срок от 10-25 години, допълва още Ройтерс.

Всички компании, добиващи газ, предпочитат дългосрочни договори, за да могат да планират своите инвестиционни разходи за развитие на находища. Те са на мнение, че краткосрочните доставки са предпоставката за ценовата волатилност, на която сме свидетели днес, особено в комбинация на целите за климата или икономическото възстановяване от пандемията.

Катар например настоява за дългосрочни, индексирани с цените на петрола, договори за доставка на природен газ. Компаниите включват също така и клаузи в договорите си, които забраняват пренасочване на доставките, което е незаконно в Европа, и така много европейски държави не могат да получат газ от Катар.

И американските компании предпочитат дългосрочните контракти, за да могат да финансират своите проекти и терминалите за втечняване на суровината.

В момента обаче, заради високите цени на пазара, повечето продавачи на втечнен газ всъщност са много доволни на спот поръчките, а купувачите реално са на загуба. Но само след няколко години ролите вероятно ще се сменят, коментират анализатори от S&P Global Platts.

Позицията на ЕС по повод договорите за доставка на газ е много ясна - дългосрочните договори могат да ограничат потоците на газ в Европа. Институциите в общността окуражават спот доставките, защото те подкопават доминиращата роля на Русия на европейския газов пазар. Спот доставките могат да бъдат от полза за потребителите със своите по-ниски цени, но във времена, когато пазарите са спокойни.

Реално либерализацията на газовия пазар в Европа донесе съществени ползи за Европа, защото цените бяха под средните спрямо обвързаните с петролните цени доставки от Русия, коментират и от Vortexa, компания, специализирана в енергийни анализи. Подобно заключение направиха и от Международната агенция за енергетика (МАЕ) в края на миналата година.

Европейската комисия (ЕК) препоръча на страните от общността да не подписват договори за доставка на газ, които са със срок след 2049 година. Подобни обвързаности не трябва да създават пречки за навлизането на възобновяемите активи и нисковъглеродните горива.

ЕС планира да се превърне във въглеродно неутрална икономика след 2050 година. За много анализатори това означава, че през следващите 5-10 години Европа ще започне да намалява потреблението на газ за сметка на по-зелени енергоизточници, включително и водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Стоенчик, давай нова опорка че тази с лошия Газпром и дългосрочните договори отиде в реката. Кога казваш ще фалира Газпром ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 2 години
Ей тъй кат стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 2 години
АМА те и харабите искали пари за услугата, направо невероятно! Очаквам все пак някаква солидарност от Австралия и от там газта да идва без пари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ee, трябва да има борсови цени. Там янките са царе - ще могат да ръчкат и да правят пачка на сметка на европейските овце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Minka
преди 2 години
Май и путин искаше същото преди време. Европа сама се цака непрекъснато. Сега плаща високите цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
И производителите на втечнен газ предлагат дългосрочни договори на Европа == Ти да видиш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Авторът е посочил цена 33 млрд за потока, което и е вярно и не е вярно. Фактическата цена е 12 млрд, но подаващия на СП -2 суровина и идващ от Ямал газопровод струва 31 млрд , а продължението (Еугал) над 5 млрд долара. Така че когато говорим за СП-2 трябва да имаме в предвид едни 50 млрд долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Риторика постепенно меняется. Вот уже нет уверенности, что газопровод, ценой 33 лярда долларей заработает... Но это для начала, чтоб легче привыкалось... Ну, а каких покупателей найдет товарисч Миллер, если труба утывается в Европу? Видимо, до Южной Америки дотянуть собрался? Там точно не откажутся! В любом случае, Миллер честно заслужил звание "Ероя Труда", он совершил подвиг, сравнимый с полетом первого человека в Космос! Он вопреки всему, даже элементарной логике, построил самый величественный и дорогостоящий памятник в мире!! Да еще подводный! Масса уложенных труб превышает вес Пирамиды Хеопса! Это 8 млн тонн труб суммарно на подводный плюс сухопутный участки! Причем, не камня, а стали марки SAWL 485 FD. Монументальное творение! Ну и подрядчики строительства - это компании некоего Роттенберга - не в накладе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Сега и другите газови компании ли станаха лоши? И то само защото от ЕК искат те да направят милиарди инвестиции, за да добиват големи количества газ, които ЕС може и да купува когато иска, но ако не иска може и да не купи? Да не говорим, че Северен поток 2 запали огромна червена лампа не само за Газпром, но и за всички компании в сектора. Откъде да знаят те, че утре ЕС няма да си промени законодателството специално за да ги прецака, както направи с Газпром? Но така е, когато начело на ЕС стоят откровени дeб-или като урсулата и тимерманс, които вероятно мислят, че газодобивът е нещо просто: забиваш една тръба в пустинята или в тундрата и газът тръгва !!! Разбира се, престъпниците от ЕК - дори и европейската енергийна система да се срине тотално, винаги ще обвиняват Русия, евентуално и неруските газодобивни компании, които не са пожелали да се набутат с десетки милиарди инвестиции, без никакви гаранции за тяхната реализация !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още