IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер настоява Siemens да поеме пълен контрол над вятърното си звено

Union Investment настоява Siemens Gamesa да бъде напълно интегрирана в структурата на Siemens Energy

10:29 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Един от водещите акционери в Siemens Energy - Union Investment, настоява компанията да поеме пълен контрол над звеното, произвеждащо вятърни турбини, съобщава Ройтерс. Това е първото подобно искане от акционерите на компанията, допълва агенцията.

Звеното за производството на вятърни турбини - Siemens Gamesa, регистрира серия от загуби и поиска смяна на начина на управление в началото на февруари. Компанията е базирана в Испания и се оплаква от прекъсване на каналите за доставка и високата цена на суровините.

Проблемите са факт за повечето компании в Европа, включително и за лидера в сектора - датската Vestas. Цените на стоманата и транспорта на части скочиха съществено през последните месеци и това стана причина за увеличаване на цените на турбините.

За Siemens Gamesa проблем е и забавяне в разработката на следващото поколение турбини, които се разполагат по сушата. Разходите за този проект се оказаха по-високи от очакваното.

Звеното носи нови главоболия за члена на борда и управляващ директор на Siemens Energy Йохен Айкхолт - предложението на Union Investment е той да поеме управлението на звеното от март и това ще е третата компания, която той ще оглави за последните 18 месеца.

Коментарите на инвеститора идват броени дни преди годишната среща на Siemens Energy. "Siemens Energy най-накрая трябва да поеме управлението и напълно да интегрира Siemens Gamesa", се казва в съобщение на компанията.

По данни на Refinitiv Union Investment има дял от 1,19% от Siemens Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още