IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК има план, с който рязко да намали зависимостта от вноса на руски горива

Темата за енергийната зависимост от Русия ще бъде дискутирана на среща на европейските лидери, но е малко вероятно да има решение

15:28 | 08.03.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Още през тази година страните от ЕС могат да намалят зависимостта си от вноса на руски газ и петрол с 2/3, смята отговарящият за Зелената сделка комисар Франс Тимерманс, цитиран от Politico. По-късно днес (8 март) Европейската комисия (ЕК) ще представи план с няколко мерки, които да доведат до откъсването на общността от Русия.

През 2021 година ЕС е внесъл 40% от газа, който потребява, от Русия, сочат данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ), публикувани преди дни. Тимерманс коментира, че намаляването на тази зависимост означава и защита на интересите на общността.

"Няма да е лесно, но е постижимо", коментира той пред Европейския парламент късно снощи.

Планът на ЕК се разработва отдавна, но е бил ревизиран след военната инвазия на Русия в Украйна. Пред репортери в Страсбург европейският комисар коментира, че той включва ускоряване на зелената трансформация - възобновяема енергия, биогорива и водород.

Тимерманс е категоричен, че на фона на нестабилността на пазарите, която вероятно ще продължава, е добро решение ЕС да разчита на собствени енергоизточници. Другите стъпки за намаляване на зависимостта са още подобряване на енергийната ефективност, общи запаси от природен газ и намиране на нови източници на газ, за което се водят разговори с редица износители, включително Египет и Катар, Австралия и САЩ.

Предложението ще доведе и до намаляване на цените за потребителите и ще помогне в усилията за намаляване на ефекта от климатичните промени, коментира още Тимерманс.

Мярката за ограничаване на вноса на руски енергийни продукти като част от санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна ще бъде дискутирана от лидерите на ЕС по време на неформална среща във Версай по-късно днес.

Българският премиер Кирил Петков вече анонсира, че в момента няма широко съгласие в общността за подобна мярка. Преди ден германският канцлер Олаф Шолц също коментира, че ЕС не е готов да спре да купува руски петрол и газ.

Тимерманс обаче не изключва нито един вариант при изготвянето на общата позиция по-късно днес. "Варварството, което (руският президент Владимир) Путин проявява сега в Украйна, трябва да бъде посрещнато с решителност, а също и с мерки, които го нараняват, дори и да наранят нас", категоричен е комисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
В Черно море има газ, в Средиземно море има газ, в Африка има газ която може да стигне до цяла Европа. В Грийнландия е пълно със суровини. Врме е да почнем да добиваме суровини. Ще спасяваме природата когато нещата се успокоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Еврокомисарчето нищо няма да го нарани... Ще го отнесе населението. На управляващите тюфлеци не им дреме. Да викне Грета да обясни нещата! То, детето не е виновно, ама го използват тези, около него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Тройно? Има 100% начин да се оттървеш от главоболие. Действа безотказно, навсякъде и при всички. Просто си отсичаш главата фон Фюрер. Както ще паднат и главите на твоите укро-нацисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Що така говориш сега. Не разбра ли че ускоряваме трансформацията. Скоро на всеки балкон - слънчева батерия, свързват я с духаща печка и ей на енергийно независими. Комисар Тимерманс го обясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Дано да си надумкал хамбара с жито, зимника и фризерите с кльопачка, да имаш кладенец за вода, да си се заградил с високи дувари, а касата с оръжие и муниции да е пълна, та да можеш да опазиш крепостта от оскотелите бежанци от панелните гета... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
fon
преди 2 години
Изобщо не ми пука, ако ще бензина да поскъпне и тройно. По важно е да спестим от трагедията в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
На мен руски газ няма да ми трябва за нищо. Аз живея в къща и мога да мина на твърдо гориво и във вилата си съм на твърдо гориво колкото и да струва мога да си го позволя. А във вашите барутници в Дружба, Младост, Манастирски ливади, Люлин или Обеля няма да сте такива късметлии освен ако не си стъкмите огнище в хола. Явно панелните гета в големите градове и най-вече София ще опустеят като изоставените села в северозападнала България. Следващата зима такива жилища ще струват по-евтино руските акции в Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Маллииииии, руските окупанти изтриват всички дългове на населението, вкл. за газ, ток и вода + правят цените на горива по руски тарифи !!! Малииии, такива окупанти да имаш :) >> https://youtu.be/MuHuv4t-0oQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
"Още през тази година страните от ЕС могат да намалят зависимостта си от вноса на руски газ и петрол с 2/3, смята отговарящият за Зелената сделка комисар Франс Тимерманс, цитиран от Politico." . . . Именно идеологът на Зелената сделка, която свали европейската икономика на колене пред цената на електроенергията, сега ще доизлекува Европа от . . . нейната икономика . . . Като гледам, с такива "лидери" до края на годината Европа вече няма да има нужда изобщо от енергия, а оцелелите - от хуманитарна помощ . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
"Ускоряване на зелената трансформация" - Та колко вятърни мелници ще трябват, за да се отопляват европейците без газ? А колко вятърни мелници ще трябват още, за да се зареждат батериите на електрическите играчки, с които искате експресно и масово да заменяте автомобилите? А тия вятърни мелници с какви ресурси ще ги сглобявате, от тръстика ли ще ги плетем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още