IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО подсилва източния си фланг, включително с нова бойна група в България

Активирани са и химическите, биологичните, радиологичните и ядрените отбранителни елементи като част от плановете за отбрана на алианса

17:02 | 24.03.22 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Лидерите на страните членки на НАТО се договориха да засилят източния си фланг, удвоявайки броя на бойните групи до осем, след като САЩ заявиха, че работят заедно с алианса, за да се подготвят за възможни биологични или ядрени атаки от Русия, съобщава Bloomberg.

Водещите развити страни в света планират да предупредят руския президент Владимир Путин да не разполага подобни оръжия на фона на застоя в инвазията му в Украйна. Освен това НАТО поиска от Китай да не осигурява икономическа или военна подкрепа на Москва.

„Носим отговорността да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира още повече, тъй като това ще бъде дори по-опасно и по-опустошително“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери след срещата на лидерите. Алиансът в четвъртък удължи мандата му с още една година до края на септември 2023 г.

Съюзниците се договориха да увеличат подкрепата си за Украйна, включително в сферата на киберсигурността, както и срещу химически, биологични, радиологични и ядрени (CBRN) атаки. Те ще продължат да налагат безпрецедентни санкции на Русия, за да се сложи край на войната в Украйна. Освен това те одобриха четири нови мултинационални бойни групи на НАТО в България, Унгария, Румъния и Словакия.

„Всяка употреба на химически оръжия напълно ще промени характера на конфликта“, заяви Столтенберг. „Това ще бъде грубо нарушение на международното право и ще има широки последици и, разбира се, ще бъде изключително опасно", посочи той.

Столтенберг заяви, че генерал Тод Уолтърс – главнокомандващият на съюзниците на НАТО в Европа, е активирал химическите, биологичните, радиологичните и ядрените отбранителни елементи като част от плановете за отбрана на алианса. Сред тях могат да са например включването под негово командване на чешки батальон, който е специализиран в т.нар. CBRN атаки, заяви представител на НАТО.

По време на срещата на алианса украинският президент Володимир Зеленски отправи обръщение чрез видеоконферентна връзка.

„Ние ще продължим да подкрепяме него и неговото правителство със значителни, и увеличаващи се, количества помощ подкрепа по сигурността, за да се преборят с руската агресия и да защитят правото си на самозащита“, каза американският президент Джо Байдън след срещата на НАТО.

Предприемаме всички мерки и решения, за да гарантираме сигурността и отбраната на всички съюзници, се казва още в съвместната декларация, публикувана след срещата. „Всички мерки остават превантивни, пропорционални и неескалиращи. Сега ще ускорим трансформацията на НАТО в по-опасна стратегическа реалност“, пише още нея.

Лидерите на НАТО заявяват, че се ангажират значително да заздравят дългосрочната си позиция откъм възпиране и отбрана и допълнително да развият пълния набор от сили в готовност и способностите, необходими да се поддържа надеждно възпиране и отбрана.

Лидерите на НАТО подчертават, че ще вземат още решения на срещата си в края на юни в Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Една добра новина за България. Исторически шанс завинаги да се измъкнем от руско робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
Демек ако беше в нато просто нямаше да ви стиска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Aхааа- вече започнахте да си признавате без бой дори, че 1. Русия наистина НАПАДНА ВОЕННО Украйна 2. Русия нападна Украйна с ясната идея да я ПРИНУДИ да не вземе законно решение за членство в НАТО. 3. руснаците отлично СЪЗНАВАТЕ, че путин води руска агресивна война в Украйна и Я ОДОБРЯВАТЕ. Повече какво има да се говори с гражданите на неприятелска за България държава- руските граждани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
Всяка употреба на химически оръжия напълно ще промени характера на конфликта, заяви Столтенберг. ...провокацийка ли заформяте ... по сирийския сценарий .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
за да не влезе в нато ... щото после нямаше да има никакво значение дали си в нато или не ... дай стотачката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
Я въпрос за 100 лв - Русия нападна Украйна щото е в нато или щото не е в нато ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
За да дойде ***, нали? Не, мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
baba_meca
преди 2 години
тия *** от НАТО ги видяхме докаде докарах аукрайнците.Нямат място в БГ да си ходят в САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още