IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: САЩ планират мерки в случай на използване на ядрени оръжия от Русия

Специален екип в Белия дом разглежда и възможните реакции, в случай че Русия нахлуе на територията на страна членка на НАТО

14:23 | 24.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

В момента САЩ разработват планове за действие при извънредни ситуации, в случай че руският президент Владимир Путин използва химическо, биологическо или ядрено оръжие. Това съобщава New York Times, като се позовава на членове на така наречения екип Tiger. Според материала екипът от служители в областта на националната сигурност е бил сформиран на 28 февруари - четири дни след нахлуването на Русия в Украйна - от Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън.

Tiger разглежда и възможните реакции, в случай че Русия нахлуе на територията на страна членка на НАТО и атакува конвои с оръжия и помощ за Украйна. Според New York Times екипът разглежда и сценарии, в случай че Русия се опита да разшири войната към съседни държави като Молдова и Грузия. Друг въпрос, който екипът разглежда, е как европейските страни да се подготвят за големия брой бежанци.

Очаква се тези непредвидени обстоятелства да заемат централно място на извънредното заседание на западните лидери в Брюксел в четвъртък, когато президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с лидерите на останалите 29 държави от НАТО за първи път - при закрити врата, без мобилни телефони и помощници - откакто Путин нахлу в Украйна.

Само преди месец подобни сценарии изглеждаха по-скоро теоретични. Но днес и в Белия дом, и в централата на НАТО в Брюксел се отбелязва, че Русия може да прибегне до най-мощните оръжия в арсенала си, за да се спаси от военната безизходица.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта в сряда спешността на усилията за подготовка, като за първи път заяви пред репортери, че дори ако руснаците използват оръжия за масово унищожение само в Украйна, те могат да имат „ужасни последици“ за хората в страните от НАТО. Той изглежда има предвид опасенията, че химически или радиоактивни облаци могат да се пренесат през границата. Един от разглежданите въпроси е дали подобни съпътстващи щети биха се считали за „нападение" срещу НАТО съгласно неговия устав, което може да изисква съвместен военен отговор.

Настоящият екип Tiger е създаден с меморандум, подписан от Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, на 28 февруари, четири дни след началото на инвазията. Предишни екипи са работили месеци наред зад кулисите, за да подготвят правителството на САЩ за вероятността от руско нахлуване в Украйна.

Това са въпроси, с които Европа не се е сблъсквала от времето на Студената война, когато НАТО имаше много по-малко членове, а Западна Европа се притесняваше от съветско нападение, насочено към Германия. Но на малцина от лидерите, които ще се срещнат в Брюксел в четвъртък, някога им се е налагало да се занимават с тези сценарии - а на много от тях никога не им се е налагало да мислят за ядреното възпиране или за последиците от детонацията на ядрени оръжия на бойното поле, които са проектирани да бъдат по-малко мощни от тези, унищожили Хирошима. Опасенията са, че Русия е по-склонна да използва тези оръжия, именно защото те заличават разликата между конвенционалните и ядрените оръжия.

Сенатор Джак Рийд, демократ от Роуд Айлънд, който оглавява Комисията по въоръжените сили, заяви в сряда, че ако Путин използва оръжие за масово унищожение - химическо, биологическо или ядрено – „ще има последствия" дори ако използването на оръжието е ограничено до Украйна. Рийд заяви, че радиацията от ядрено оръжие например може да се разпространи в съседна страна от НАТО и да се счита за нападение срещу член на НАТО.

„Това ще бъде много трудно решение, но то ще трябва да бъде взето не само от президента, но и от целия Съвет на НАТО", каза Рийд пред репортери, имайки предвид ръководния орган на западния алианс.

„Най-важното е, че това е решение на НАТО", каза Рийд. „Това няма да бъде решение само на президента. Не мисля, че той ще иска да предприеме едностранни действия“.

Един от основните въпроси, които Tiger разглежда, е прагът, който може да накара алианса да използва военна сила в Украйна. Байдън даде ясно да се разбере, че изпитва огромно нежелание да го направи, опасявайки се, че пряката конфронтация с Русия може да доведе до ескалация на конфликта извън контрол. „Това е Трета световна война", отбеляза той наскоро.

Втори екип от служители, също създаден с меморандума на Съливан от 28 февруари, проучва дългосрочните възможности на САЩ да подобрят геополитическата си позиция в резултат на инвазията на Путин. В Белия дом се смята, че руският лидер е допуснал огромна стратегическа грешка - такава, която ще намали авторитета на Русия, ще осакати икономиката ѝ и ще отчужди потенциалните ѝ съюзници в продължение на години. Други служители обаче предупреждават, че конфликтът е в началото си и това заключение може да се окаже преждевременно.

Все пак официални лица смятат, че вероятността Путин да прибегне до детонация на ядрено оръжие е малка. Но постоянният поток от напомняния от страна на Русия, че разполага с готов арсенал и може да го използва в отговор на всичко, което възприема като "екзистенциална заплаха", постави Вашингтон в състояние на повишена готовност.

Байдън ще обсъди със съюзниците „как да се справим с реториката и коментарите, идващи от Русия по целия въпрос за потенциалната употреба на ядрени оръжия", заяви Съливан пред репортери в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
САЩ ако изчезнат значи също толкова ракети са поразили Русия. Планетата ще си отиде със сигурност , но ти с чест ще кажеш вива Путин или какво :) ? Казах ти навремето не вземай акции на Газпром защото това не ти е Кока-Кола която надживява 20 президента и повече. Това е Русия и когато искат ще ти вземат (национализират) акциите. Ама не слушаш ! Сега празни джобчетата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
"ПРОПАГАНДА ОТ ЗАПАД, ПРОПАГАНДА ОТ ИЗТОК......." - когато това се случи най-доброто което можеш да направиш е да слушаш думите на Левски и Ботев ! Виж какво казват за Русия и заповядай пак :) България трябва да гони винаги своя интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Кой кого ще изпревари не се знае :) По добре да не научаваш ! Моли се по скоро пу тлера да му дойде ума в главата и да се кротне,че идва време и за съда в Хага скоро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Не се притеснявай :) Ако Русия има 500 ракети то целия свят в момента е насочил 5000 към нея включително и Китай :) Само 4-5 държави подкрепят Русия. Толкова подкрепяха и Хитлер и Германия през ПСВ и ВСВ и за жалост ни бяхме една от тези държави. Сега поне със сигурност не сме на грешната страна и не нападнахме НИКОЙ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
има така наречения ограничен ядрен удар - изпепелява се само Белия дом, няма радиоктивност, защото се осъществява пълно изразходване на енергията в ударната сила. Кинжала се изпраща от подводница, като преди това са блокирани всички спътници на Щатите в района. Така, че ще си живеем и след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
а случайно за Хирошима да си чувала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
И какви точно мерки са измислили чучyлото байдън и наркoманът съливан? - Ще изселят американците на Марс в срок от 48 часа, смятано от утре? Мошшшшеникът мъск ще помага ли? - Защото при ядрена война САЩ просто ще изчезнат от картата. Дори подводният флот на Русия е достатъчен за това. Никакво ПРО не може да ги спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Много неща ще му напомнят. 20 години го оставиха да се прави на велик и той се самозабрави. Военната машина на НАТО се раздвижи и няма спиране. Путин иска ядрена война и ще я получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 2 години
С над 6300 бойни глави Русия поддържа най-големия ядрен арсенал в света. Втори са САЩ с 5800 бойни глави. Франция разполага с около 300, а Великобритания - с около 215. Данните за ядрените програми са засекретени. Дори ядреният щит на НАТО не може да предотврати ядрен удар в Европа. Той по принцип трябва да гарантира, че никой противник няма да изстреля ядрени ракети срещу Стария континент, защото ще последва ответен удар от трите ядрени сили в Алианса - САЩ, Великобритания и Франция. https://***.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8/a-61164631
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Е-каквото повикало, такова се обадило, Путин, а не сащ, заплашиха света с упротреба на ядрено оръжие, и то на два пъти, Нека путин знае, че русия не е единствената държава- ядрена сила в света. Ядреното оръжие е за сдържане, а русия, без да е нападната държава и при положение, че самата тя е агресор в Украйна, заплаши всяка трета държава, че ако 3тата държава се намеси, русия ще използва срещу нея ядрено оръжие. Време беше някой да припомни на руският нацист в кремъл, че русия е само ЕДНА от ядрените държави и че тя НЕ МОЖЕ да прави каквото си иска в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още