IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО удължи мандата на Столтенберг с една година

Алиансът одобри разполагането на съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Румъния

15:44 | 24.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Членовете на НАТО официално удължиха мандата на Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО за още една година, след като самият норвежец също се е съгласил с предложението. Припомняме, че той бе избран в родината си да оглави норвежката централна банка, но сега ще продължи да ръководи НАТО до 30 септември 2023 г.

„Съюзниците благодариха на генералния секретар за неговото лидерство и отдаденост, особено в този критичен момент за международната сигурност“, се казва в официалното съобщение.

Новината не е изненадваща, защото сутринта първи я съобщи норвежкият телевизионен канал TV-2, позовавайки се на свои източници. Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьори каза пред репортер на телевизията, че е обсъдил това със Столтенберг и го е информирал за подкрепата си.

 

Financial Times съобщи в сряда, че лидерите на НАТО ще обсъдят удължаване на мандата на Столтенберг. По принцип той трябва да приключи на 1 октомври, а финансовото министерство на Норвегия заяви миналия месец, че очаква той да поеме поста гуверньор на централната банка около 1 декември.

Икономист по образование, Столтенберг бе министър-председател на Норвегия два пъти, а освен това е управлявал и финансовото министерство.

На днешното извънредно заседание държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО одобриха разполагането на съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Румъния, съобщи Столтенберг на пресконференцията след края на срещата.

Той отбеляза, че с това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия. По неговите думи се увеличава броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

„Решени сме да помогнем на Украйна, с каквото можем. Имаме отговорност конфликтът да не се задълбочи допълнително“, добави той по повод войната в Украйна.

„Сигурността не е безплатна, затова се съгласихме да удвоим разходите за отбрана“, каза още генералният секретар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хахахаха, стана ми интересно ти колко пушки си държал в ръцете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Тоя дивaк трябва да бъде съден за престъпление срещу човечеството !!! Случващото се е в огромна степен по негова вина. Страхотен шеф на НАТО - някакъв хoмoceксуaлист, дето не е държал пушка в ръце никога !!! Министрите (по-точно министърките) на отбраната в повечето европейски държави са същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Ценен кадър, не е за изпускане! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още