IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Германия ще преговарят за доставка на газ и водород

Берлин планира още до средата на тази година да спре да купува руски въглища и да намали наполовина вноса на петрол от Русия

10:12 | 29.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

До края на седмицата представители на САЩ и Германия започват преговори за доставки на втечнен газ и водород в Берлин, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. На срещите ще присъстват и представители на енергийния сектор в страната.

Разговорите са част от мерките, които Европа предприема, за да намали своята енергийна зависимост от Русия.

Според агенцията в германската столица ще пристигнат представители на американското Министерство на енергетиката, придружени от представители на големи американски фирми, работещи с втечнен газ и водород. Те ще предложат различни опции, но засега не е ясно какви споразумения и сделки ще бъдат подписани, коментират от американска страна.

Индустрията се движи с различна скорост от правителствата - тепърва ще стане ясно какво следва, посочват още източниците на Ройтерс.

Русия държи дял от около 40% от общия внос на газ в страните от ЕС. За Германия този процент е по-висок - около 50%. Но в Берлин вече имат план за намаляване на тази зависимост. В края на миналата седмица икономическият министър Роберт Хабек съобщи, че още преди лятото страната му ще спре да купува руски въглища и ще намали наполовина вноса на петрол.

До 2024 година Германия напълно ще се откаже от вноса на руски природен газ, сочат плановете на германското правителство. Бизнесът в страната няма да продължава договорите с руските доставчици, а ще търси нови, разказа още Хабек пред журналисти.

В същия ден ЕС и САЩ подписаха споразумение, според което ЕС ще получи 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ през тази година. Това е количеството втечнен газ, което Русия доставя годишно в страните от общността. По тръбопроводи в ЕС през миналата година са били доставени допълнително около 155 млрд. куб. метра.

Германия отдавна има планове за намаляване на покупките на руски енергоизточници, но войната в Украйна ускори стъпките.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
valentino29
преди 2 години
Това с водорода е още по голяма простотия от слънцето и вятъра,има закон за запазване на масите и енергията,оповавайте се на него и е точно толкова "еко "колкото другите две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 2 години
Сащисаните организираха войната в украйна и сега кешират резултата. Нерентабилният шистов газ си осигури пазар. Шматките от Европа ще духат супата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kondosko
преди 2 години
Интересна статия по темата https://edition.cnn.com/2022/03/25/business/mideast-summary-03-25-2022-intl/index.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Найс :) Накрая руските и арабските главорези ще се чудят какво да го правят този петрол ! Може след 5-6 години да видим и цени от 30-40$ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още