IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea инвестира 340 млн. евро в соларни паркове в Германия и Испания

Инвестиционното подразделение Ingka Investments придобива четири проекта в Германия и пет проекта в Испания от германската Enerparc

14:09 | 06.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ingka Investments</em></p>

Снимка: Ingka Investments

Ingka Investments, инвестиционното подразделение на Ingka Group - най-голямата търговска група на Ikea, придобива девет проекта за соларни паркове в Германия и Испания за около 340 млн. евро, сочи съобщение на сайта на компанията.

Проектите се разработват от базираната в Германия Enerparc AG и се очаква да бъдат готови за строителство в края на тази година. Самото строителство ще отнеме около шест месеца.

Очакваният енергиен капацитет на фотоволтаичните паркове е 300 мегавата в четири проекта в Германия и 140 мегавата в пет проекта в Испания. Очакваното производство на соларните паркове в двете страни е еквивалентно на потреблението на електроенергия от приблизително 140 хил. европейски домакинства.

Производството на слънчева енергия "ще бъде достатъчно, за да покрие всички магазини и складове на IKEA в двете страни, което прави дейността на Ingka Group в двете страни въглеродно неутрална", посочват от компанията.

Като част от инициатива на стойност 6,5 млрд. евро в подкрепа на 100% потребление на енергия от възобновяеми източници по цялата верига на стойността и извън нея, Ingka Investments е инвестирала и заделила над 2,7 млрд. евро за проекти за вятърна и слънчева енергия.

Ingka Group е най-големият търговец на дребно на Ikea, опериращ на 32 пазара и представляващ около 90% от продажбите на дребно на мебелната компания.

Към днешна дата Ingka Group притежава и управлява 547 вятърни турбини в 14 страни, 10 соларни парка и 935 хил. слънчеви панели на покриви на магазини и складове на IKEA. Заедно те произвеждат повече от 4 тераватчаса, еквивалентни на годишното потребление на електроенергия на над 1 млн. европейски домакинства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още