IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е поискала екстрадирането на ексмениджър на Wirecard от Русия

Bild твърди, че издирваният бивш главен оперативен директор Ян Марсалек се укрива в Москва

10:33 | 19.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Билборд с информация за търсения Марасалек. <em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

Билборд с информация за търсения Марасалек. Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Германските съдебни власти са подали молба за правна помощ до руското правителство по делото на издирвания бивш главен оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек, за да се постигне екстрадирането му, съобщават местни медии.

Позовавайки се на правителствени източници, германският таблоид Bild пише, че преди Великден (който в Германия се празнуваше този уикенд) мюнхенската прокуратура е изпратила до Кремъл така нареченото искане за задържане. Марсалек ще бъде съден в Мюнхен.

Според вестника германските следователи настояват руската съдебна система да изведе Марсалек, който от две години се издирва в цял свят за предполагаема измама, от скривалището му в Москва, осигурено от руската тайна служба ФСБ, да го задържи и да го екстрадира. Искането съдържа точните местоположения на Марсалек от януари 2021 г. със съответните координати.

Bild съобщи още преди седмица, че Марсалек се е укрил в Москва. Според статия на медията местонахождението на бившия член на управителния съвет на Wirecard е било известно на Федералната разузнавателна служба (BND) и на Федералното канцлерство от миналата година. 

Според Bild обаче мюнхенските следователи не са били информирани, а са научили за местонахождението на Марсалек едва от разкритията на вестника. През миналия вторник двама мюнхенски прокурори са заминали за Берлин, за да проверят секретните досиета на Марсалек в централата на BND, пише още медията.

Сред тях са доклад на BND от Москва и друг документ, доказващ, че германските тайни служби са информирали канцлера Олаф Шолц за местоположението на измамника. В тези документи се съдържа и предишно предложение на руснаците да позволят на германските следователи да разпитат Марсалек.

Твърди се, че висшето ръководство на доставчика на финансови услуги Wirecard е осчетоводило фиктивни трансакции на стойност милиарди евро в продължение на години, за да поддържа на повърхността дружеството, което по това време бе включено в индекса Dax. Това е един от най-големите икономически скандали в историята на Германия.

Основното изслушване срещу бившия главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун е насрочено за есента в Районен съд Мюнхен I.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Канцлерът и разузнаването от цяла година знаели къде е беглеца, но не го закачат. Платил си е. И при тях законите се прилагат избирателно (не върху богатите). Това ще продължава, докато законът не започне да се прилага автоматизирано от изкуствен интелект (както вече започват в Китай). Само тогава ще можем да казваме "законът важи за всички".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още