IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария не позволява на Германия доставка на оръжия за Украйна

Страната не изнася въоръжение и не позволява реекспорт към зони с конфликти

13:55 | 24.04.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарските власти налагат вето, чрез което не позволяват износа на оръжие от Германия за Украйна, пише швейцарското издание SonntagsZeitung, цитирано от Ройтерс.

Амунициите за бронираните машини Marder се произвеждат в Швейцария и отказът на страната всъщност блокира доставките им за украинските военни, коментира швейцарското издание.

През последните дни Германия и канцлерът Олаф Шолц са под растящ натиск заради отказа да доставят тежко въоръжение за Киев. В същото време украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на брифинг, че доставките на оръжие се ускоряват и това може да позволи на военните да преминат в контраофанзива и да си върнат окупирани територии.

SonntagsZeitung отбелязва, че Швейцария забранява износа на оръжие за зони, в които се водят военни действия или в конфликтни региони. Според изданието досега Германия е изпратила две запитвания за трансфер на муниции към Украйна. И на двете искания отговорът е бил негативен.

Швейцария се присъедини към санкциите, които налага ЕС на Русия заради военния конфликт в Украйна. Но се позовава на своя неутралитет и отказва да предоставя оръжие за конфликтни зони, включително и за Украйна.Според Ройтерс страната е отхврълила и искане за реекспорт на оръжие, отправено от Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 7
georgi_shum
преди 2 години
Чиба *** подлого!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Оня дето помни
преди 2 години
Голям пожарникар се извъди! Кой знае кой ти ги говори тия пожарникарски глупости на ухото. Обаче дори неуките индианци са знаели, че често най-лесно огънят се гаси с .... насрещен огън.И не те знам какъв си, но аз като българин трябва да ти припомня, че НАТО е и България, така че лъжейки по адрес на НАТО, ти лъжеш и по адрес на България, а за това си има и членове в наказателния кодекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
serafima
преди 2 години
Умни швейцарци! Затова са и толкова богати! Огън не се гаси с повече огън. Желанието за оръжие от страна на Зеленски (кой знае какво му говорят от ФАЩ/НАТО, нали войната не е на тяхна територия) и другите плиткоумни управници е ДЪЛБОКО нехуманно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още