IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП дава на хората в ЕС по-голяма роля при избора на депутати и председател на ЕК

Парламентът е подкрепил реформа на изборните правила в блока

21:12 | 03.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) гласува в подкрепа на преразглеждане на изборните правила на ЕС във вторник. Това ще даде на хората по-голяма роля при избора на председател на Комисията и ще им позволи да гласуват за общоевропейски евродепутати, съобщава Politico.

Съгласно новите правила избирателите ще могат да гласуват по две бюлетини на изборите за Европейски парламент: една за национални кандидати и една за общоевропейски кандидати.

Гражданите на ЕС също биха имали повече право на мнение за това кой да стане председател на Европейската комисия (ЕК) чрез т. нар. Spitzenkandidaten процес.

Съгласно тази система — използвана неофициално на изборите за ЕС през 2014 г. за избор на Жан-Клод Юнкер, но отхвърлена от страните членки през 2019 г., европейските политически партии ще избират „водещ кандидат“ за председател на Комисията. Която партия спечели най-много места в парламента, нейният кандидат да получи най-високата длъжност в Комисията.

ЕП е подкрепил промените с 323 гласа „за“ срещу 262 „против“. Сега те трябва да бъдат единодушно одобрени от страните членки.

„Тази реформа ще повиши видимостта на европейските политически партии и ще им даде възможност... да водят кампания в целия ЕС, за да можем да създадем истински общоевропейски дебат“, казва докладчикът на инициативата, испанският евродепутат Доменек Руис Девеса.

Предложението съдържа и разпоредби, които ще подобрят баланса между половете на кандидатите за евродепутати, ще дадат на всички граждани на ЕС на възраст над 18 години право да гласуват на изборите за Европейски парламент и ще позволят гласуване по пощата.

Идеята за транснационални листи от депутати се предлага за пети път, но едва за втори път се гласува. При предишното ѝ гласуване тя не получи одобрението на ЕП.

Не всички обаче са доволни от наличието на общоевропейски законодатели, като се има предвид, че те биха могли да разводнят силата на глас на националните евродепутати.

„Националните политически партии постепенно се заменят от транснационални европейски политически партии, които по-късно, логично, ще имат и може да имат само една програма: програма за по-нататъшна интеграция на този Европейски съюз“, коментира крайнодесният белгийски евродепутат Геролф Анеманс. Той изразява надежда Съветът и държавите членки да „разводнят“ предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
При това фюрера не е австрийски удожник, а немска гинеколожка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
и така докат се достигне до върха на европейската "демокрация" ... една партия , една религия , един фюрер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още