IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Г-7 поемат ангажимент да прекратят вноса на руски петрол

САЩ санкционира 27 ръководители на "Газпромбанк", като това са първите мерки срещу банката, през която минават плащанията за руския газ

22:36 | 08.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Лидерите на седемте най-големи икономики в света са поели ангажимент да прекратят или забранят вноса на руски петрол.

На виртуална среща с президента на Украйна Володимир Зеленски лидерите на Г-7 подчертаха подкрепата си и демонстрираха единство на западните съюзници в навечерието на 9 май – Деня на Европа, на който се отбелязва капитулацията на нацистка Германия през 1945 г., предава Ройтерс.

Прекратяването на доставките на руски петрол „ще удари силно главната артерия на икономиката на (президента Владимир) Путин и ще му откаже приходите, от които се нуждае, за да финансира войната си“, посочва се в съвместно изявление на страните от Г-7 – Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и САЩ.

„Ще гарантираме, че правим това своевременно и подредено и по начини, които осигуряват време на света да осигури алтернативни доставки“, добавят те.

Поглеждайки назад към Втората световна война, лидерите подчертават в изявлението си своето единство в решимостта си Путин да не победи във войната в Украйна. „Дължим го на паметта на всички, които се бориха за свободата през Втората световна война, да продължим да се борим за нея и днес, за народа на Украйна, Европа и световната общност“, казват те.

САЩ също обявиха нови санкции срещу Русия в неделя нахлуването в Украйна, пише Euronews.

Те включват прекъсване на западната реклама от трите най-големи руски телевизионни станции, забрана на американските счетоводни и консултантски фирми да предоставят услуги на руснаци и налагане на допълнителни ограничения върху индустриалния сектор на Русия, включително отрязване на Москва от дървени продукти, промишлени двигатели, котли, булдозери и др.

САЩ въвеждат санкции и срещу 27 ръководители на „Газпромбанк“. Това са първите мерки срещу руския износител на газ, който приема плащания чрез банката за доставките си.

„Ние не замразяваме активите на Газпромбанк и не забраняваме трансакции с „Газпромбанк“. Това, което сигнализираме, е, че Газпромбанк не е безопасно убежище и затова санкционираме някои от техните висши бизнес мениджъри“, коментира висш служител на администрацията на американския президент Джо Байдън.

В санкционния списък на САЩ се включват и осем ръководители на „Сбербанк“, която държи една трета от банковите активи на Русия, и Московската индустриална банка и нейните 10 дъщерни дружества.

Санкционира се и производителят на оръжие Промтехнология", както и седем корабни компании. Белият дом казва също така, че Комисията за ядрено регулиране на САЩ ще спре лицензиите за износ на специален ядрен материал за Русия.

Междувременно представители на Обединеното кралство обявиха, че Великобритания ще предостави допълнителни 1,3 млрд. паунда (1,5 млрд. евро) военна подкрепа на Украйна. Финансирането, което идва от резервите на британското правителство, включва 300 млн. паунда военна помощ, обещана от премиера Борис Джонсън по-рано тази седмица, който включва радарни системи, оборудване за заглушаване на GPS и устройства за нощно виждане и друга техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още