IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологични организации оспорват европейски газови проекти за 13 млрд. евро

В списъка с проекти са и интерконекторът IGB между България и Гърция, както и разширяването на газохранилището в Чирен

09:44 | 07.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организации, действащи в сферата на опазването на околната среда, са започнали правни действия срещу Европейската комисия заради включването на 30 газови проекта в списък с приоритетни проекти за енергийната инфраструктура във вторник (7 юни), съобщава EUObserver.

В рамките на списъка с т.нар. Проекти от общ интерес всички избрани проекти са допустими да получават публични средства и бързи разрешителни. Списъкът се актуализира на всеки две години.

Четири екологични организации обаче смятат включването на десетки от предложените газови проекти в списъка – общо на стойност 13 млрд. евро – за „незаконно“ и в нарушение на климатичните закони на блока.

Списъкът включва противоречивия газопровод EastMed между Израел и Гърция, Baltic Pipe, пренасящ газ от Норвегия към Дания и Полша, както и терминала за втечнен природен газ Cyprus2EU. В сегашния списък са включени още и два български проекта – интерконектора IGB между България и Гърция, както и разширяване на газохранилището в Чирен.

Много от проектите включени в петата актуализация на списъка, са били част и от предишния, който бе разкритикуван от омбудсмана на ЕС, тъй като климатичните рискове „не са били взети предвид достатъчно“.

Юристи в сферата на околната среда смятат, че списъкът, който включва газови проекти, не съответства на правните задължения на ЕС съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. и други договори.

„Този списък представлява ВИП пропуск за изкопаем газ в Европа, когато би трябвало да говори за постепенното му изваждане от употреба“, казва Гилермо Рамо, адвокат в ClientEarth.

Рамо твърди, че Европейската комисия не е взела предвид влиянието на емисиите от метан, емитирани от тези проекти за газова инфраструктура.

Базираната в Лондон неправителствена организация и три други организации са стартирали правни действия чрез искане за вътрешно преразглеждане.

Съгласно Орхуския регламент неправителствените организации имат правото да искат от европейските институции да оценят собствените си решения – с право на обжалване пред Съда на Европейския съюз.

Комисията трябва да отговори на подобни искания в рамките на 22 седмици.

Екологичните адвокати заплашват още да предприемат правни действия срещу включването на новите насоки на ЕС за устойчиви енергийни инвестиции – познати като европейска таксономия.

Съгласно плана REPowerEU ЕС се ангажира да сложи край на вноса на природен газ от Русия до 2027 г.

Постепенното спиране на употребата на руски газ обаче предизвика опасения относно предполагаемата нужда за инвестиции в нова инфраструктура за втечнен природен газ в целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
пасъм
преди 1 година
Вижте кои газопроводи и обекти атакуват - тези, които ще позволят на Европа да се откъсне от рубладжиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още