IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Санкциите пречат Москва да запази военните си способности

Сега имаме мащабни санкции, които ще забавят икономиката на Русия с десетилетия, коментира германският канцлер Олаф Шолц

15:54 | 07.06.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Valeria Mongelli/Bloomberg

Москва няма да е в състояние да запази военните си способности поради тежките санкции на Запада, наложени ѝ заради нахлуването на Русия в Украйна, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Сега имаме мащабни санкции, които ще забавят икономиката на Русия с десетилетия, което ще рече, че тя няма да е в състояние да участва в световния икономически и технологичен напредък", заяви пред журналисти Шолц при посещението си във Вилнюс.

От докладите знаем, че това значи, че Русия няма да може дори да запази военния си способности на същото равнище, отбеляза той, допълвайки че в миналото Москва е злоупотребявала с вноса на граждански стоки за военни цели.

При визитата си Шолц обеща на Литва допълнителна военна подкрепа за възпиране и отбрана срещу възможна руска атака, посочва ДПА.

"Твърдо сме решили да увеличим приноса си", заяви Шолц след разговор с литовския президент Гитанас Науседа и с премиерите на трите Балтийски страни - Литва, Латвия и Естония.

Канцлерът каза, че ангажиментът на Германия трябва да се развие "в посока на мощна бойна бригада".

"Като съюзници в НАТО, се чувстваме обвързани едни с други и ще браним всеки сантиметър от територията на НАТО в случай на нападение", каза Шолц, без засега да съобщи подробности за увеличения ангажимент на страната си.

Понастоящем командван от НАТО германски батальон от 1600 войници е разположен в Литва, като над 1000 от военните в него са на Бундесвера. Една бригада обичайно се състои от 3000 до 5000 войници, припомня ДПА.

Балтийските държави настояват за разполагане на натовска бригада във всяка от тях за известно време. За момента обаче не е ясно колко войници на практика ще бъдат изпратени там и колко ще бъдат разположени извън трите страни в състояние на готовност да реагират при необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Какво бил казал внукът на хитлеристкия нацист, участник в Похода на Изток. Знаем как завърши. На какво се надяват сега? Че няма да има достатъчно "Сармати"? И сега ВКС на РФ са в състояние да затрият за половин час всички участници в отанското сборище. Всичките, без изключение. Това ли им е детинската мечта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Спакойна, таварищи, нещата вървят по план. Първо пияниците бяха ошамарени по нивите, след това изхвърлени от околностите на големите градове, а сега ще бъдат пребити и там, където са се събрали в жалък напън да превземат нещо. HIMARS иде, тогава ще има пореден побой над пиянската армийка. Нищо чудно следващата стратегическа цел е да превземат някое село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Значи и ти вече признаваш, че: "Украйна не може да отблъсне руската артилерия, засипваща войските и със снаряди, не го страхува". Имаш напредък - Стоянчик. ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
ПЛАША се за Германия, която надали е имала начело по-голям ид-и-0т някога. Той да си гледа своята икономика или поне да слуша специалистите, които казват, че спирането на руските енергоносители няма просто да я ЗАБАВЯТ, но ще я ВЪРНАТ в 1945-а година !!! Същите тия глyпости ги слушахме и 14-а година при тогавашните "страшни санкции", резултатът го знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Предивжда какво ще е след десетилетия, за да не обърнем внимание какво прави днес. Характерно за олаф Юда шолц, обещаващ да помага на Украйна и неизпълняващ обещанията си. Почти четири месеца след началото на войната от Германия в Украйна не е постъпило никакво тежко въоръжение. Доставките, освен че са мизерни и с остаряло оборудване се мержелеят някъде в бъдещето. Олаф Юда щолц се страхувал, че ако предостави на ураинците танкове, те можели да започнат да газят руската територия. Това го навеждало на много лоши спомени за хитлеристите гзещи русия. А фактът, че Украйна не може да отблъсне руската артилерия, засипваша войските и със снаряди, не го страхува. Най-голямото му притеснение е да не бъде унижена русия с победа на Украйна. Все по-често си задвам въпросът, а да не би олаф Юда шолц да е шрьодеризиран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още