IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин отново смени версията си за причината за войната

Украйна губи всеки ден до 100 войници, а до 500 са ранени, руснаците умирали „като мухи“

07:30 | 10.06.22 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин се сравни с цар Петър I, а водената от него война в Украйна - с Великата северна война.<em> Снимка:<br />
	EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Путин се сравни с цар Петър I, а водената от него война в Украйна - с Великата северна война. Снимка:
EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да смята, че ситуацията в страната му във войната срещу руските агресори е сложна. На бойното поле в източната част на страната украинската армия смело се изправя срещу врага, каза той. Междувременно в Москва Владимир Путин сравни заповяданата от него оръжейна кампания срещу Украйна с Великата северна война по времето на цар Петър I и заговори за възвръщане на руската земя. Русия нападна Украйна на 24 февруари.

Президентът на Франция Еманюел Макрон увери Украйна, че при необходимост ще ѝ бъдат доставени още тежки оръжия. Въпреки това все още не е ясно кога Германия ще достави оръжията, обещани наскоро на Украйна, оплака се посланикът в Берлин Андрий Мелник. Междувременно Киев разкритикува смъртната присъда, произнесена от Върховния съд на сепаратистката Донецка народна република срещу трима чуждестранни бойци на украинската армия. В петък е 107-ият ден от войната.

На Изток - нищо ново 

Ситуацията на фронта е „без съществени промени", заяви Зеленски във видеообръщение в четвъртък. Според него стратегически важният град Северодонецк и съседният му град Лисичанск, както и други градове в Донбас, които руските нападатели в момента смятат за ключови цели в източната част на страната, могат да се защитят ефективно. Той се застъпи за по-нататъшно сближаване на ЕС с неговата страна. „Повечето европейци подкрепят интеграцията на Украйна“.

„Руснаците имат повече загуби от украинците“

Според украински източници руските войски търпят значителни загуби в битката за Северодонецк. "Руснаците имат много повече жертви, отколкото украинците", заяви губернаторът на Луганск Серхий Хайдай във Facebook. Съотношението е "едно към десет". Той не предостави информация за украинските жертви, но заяви, че руската армия е изтеглила остатъците от частите си от съставната република Бурятия в руския Далечен изток. „Те умират като мухи", казва Хаждай. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Ситуацията на фронта е трудна

Според украинския министър на отбраната Олексий Ресников ситуацията на фронта е трудна. „Всеки ден загиват до 100 наши войници, а до 500 са ранени", пише Ресников във Facebook. Но и Русия понася тежки загуби, добави той. „Но в някои части на фронта все още има сили, които напредват", подчерта той. Украйна спешно се нуждае от тежки оръжия - каза той. „Доказахме, че за разлика от много други, ние не се страхуваме от Кремъл. Но като държава не можем да си позволим да загубим най-добрите си синове и дъщери“. А президентският съветник Мичайло Подоляк дори говори за 100-200 загинали дневно. 

Франция уверява Украйна, че ще получи още тежки оръжия

Президентът на Франция Макрон увери Украйна, че при необходимост ще достави още тежки оръжия. В телефонния си разговор със Зеленски Макрон е подчертал, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна, съобщиха от Елисейския дворец. Макрон е попитал Зеленски за нуждите от военно оборудване, от финансова и политическа подкрепа, както и от хуманитарна помощ.

Украинският посланик иска повече яснота от Германия

Украйна все още не е получила информация от Германия кога ще ѝ бъдат доставени оръжията, обещани неотдавна от германското правителство за борба с Русия. Посланикът в Германия Андрий Мелник заяви пред Tagesspiegel, че все още няма яснота кога ще бъдат предадени ракетните установки "Марс" от запасите на Бундесвера. „Очакваме коалицията да изпълни това обещание бързо, защото нашите войски се нуждаят от тази оръжейна система най-спешно, за да защитят украинското цивилно население от варварските атаки на Русия“.

Украйна критикува смъртните присъди, издадени от проруски сепаратисти

Украйна разкритикува остро съдебния процес срещу трима чуждестранни бойци в редиците на въоръжените ѝ сили. Върховният съд на сепаратистката Донецка народна република осъди на смърт двама британци и един мароканец като наемници. Говорителят на Министерството на външните работи Олег Николенко заяви, че чужденците в украинската армия са редовни войници и трябва да бъдат третирани като такива. Те имат правата на военнопленници. Процесът поставял пропагандата над закона и морала. Тримата мъже все още могат да обжалват.

Киев отменя побратимяването с Минск

Тъй като Беларус подкрепя руската агресивна война, украинската столица Киев прекрати партньорството с беларуския метрополис Минск, което съществува от 1997 г., обяви кметът Виталий Кличко. Бившият световен шампион по бокс подчертава, че от Беларус летят ракети към украински градове и села и че оттам са навлезли руски войски.

Путин иска да си „върне" руската земя като цар Петър Велики

Лидерът на Кремъл Владимир Путин сравни заповяданата от него война срещу Украйна с Великата северна война по времето на руския цар Петър I и заговори за връщане на руска земя. Според него Петър не е завладял от шведите района около днешния Санкт Петербург - град с над един милион жители, а го е отвоювал.

„Очевидно това е и нашият жребий: да си възвърнем и укрепим земите", прави Путин паралел с войната срещу Украйна, според агенция „Интерфакс“. На 9 юни се навършват 350 години от рождението на Петър Велики, който е първият руски цар, удостоил се с титлата „император". По този начин руският президент за пореден път смени версията си за началото на войната срещу съседната страна. Около 06:00 ч. московско време на 24 февруари президентът Путин обяви „военна операция“, имаща за цел – по негови думи – да „демилитаризира и денацифицира“ Украйна. Минути по-късно започнаха ракетни удари по места в цялата страна, включително близо до столицата Киев. Украинската гранична служба заяви, че границите ѝ с Русия и Беларус са били атакувани.

Русия няма да спира газа на други държави

Не се очаква руската компания „Газпром“ да спира доставките до други клиенти, извън тези, до които подаването на гориво вече е било спряно. Това стана ясно от изказване на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков подчерта, че всички клиенти, които е трябвало да бъдат отрязани от доставките, вече са спрели да получават руско гориво. По негови думи тези, които към момента получават газ, работят по „новата система“ за разплащания, предложена от Москва на клиентите от Европа. През април „Газпром“, в нарушение на подписани дългосрочни договори, първо спря доставките газ за България и Полша заради отказа им да правят плащания в рубли в сметки в руска банка. По-късно бяха прекъснати доставките още на Финландия и Нидерландия, както и на редица европейски гиганти като германското представителство на Shell и датската Orsted.

Какво ще се случи днес

Представители на девет източноевропейски държави от НАТО се срещат в Букурещ. Основната тема е руската атака срещу Украйна.

На среща в Люксембург вътрешните министри от ЕС искат да обсъдят и как да се справят с бежанците от Украйна.

В първия ден от балканското си пътуване федералният канцлер Олаф Шолц ще посети Сърбия, Косово и Гърция. Очаква се в събота той да посети Северна Македония и България.

Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах ще посети Украйна.

Новият президент на бившата съветска република Туркменистан в Централна Азия Сердар Бердимухамедов ще посети Русия по покана на Путин. Планирано е подписването на споразумение за "задълбочаване на стратегическото партньорство" между двете страни. Бердимухамедов е на този пост от март и е син на предишния президент Гурбангули Бердухамедов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

44
rate up comment 5 rate down comment 0
beinsa
преди 1 година
Русия загуби войната.Руската армия бива избивана като мухи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 0
beinsa
преди 1 година
Русия загуби войната.Руската армия бива избивана като мухи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Путин отново смени версията си за причината за войната. Поредната Путинска :) простотия, която остава в историята. Жалко за Руския народ :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
data, всичко тече, всичко се променя. Отнася се и до съотношенията в жизнените равнища. А, доколко НАТО е "опазила" Европа, нека съдим малко по-късно, да се понатрупат числови данни. Да са ни по-необирими аргументите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
Яка западнала пропаганда и дезинформация се лее тик и Бойчо дава "светъл" пример. ХвалА на таквизи Принципни дрогаре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 10
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Ти сериозно ли си верваш на глупсотите които пишеш..? Единствените две държави, който са свърхсили във военно отношение са САЩ и Русия... Китай върви по техния път.. ква Европа какви 5 лева. Евроа е имала силан армия до 1945 г. Сега няна никаква. Нали (хипотетчино) руснаците ако настъпят в Европа всички европейци ще се нас,ерат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 5
Oбичам България
преди 1 година
Громят докато им се плаща :-) един ден като свърши тази лудост ще изчезнат като комарите (временни ***) и ще си спорим пак с khao за политика :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Как е, таварищи копейници, громите ли капитализъма и Запада и днес? :))) И вашите дядовци и бащи го громиха и така си отидоха - с тая мечта. Така ще сте и вие - цял живот скъсаняци, които вместо да направите нещо за себе си, завиждате и се пълните със злоба. Вие си гpyxтете, животът си тече. Едни го живеем добре, други се давете в собствената си завист и злоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
https://linkezeitung.de/2022/06/07/us-general-stephen-twitty-die-verluste-der-afu-koennten-200-000-soldaten-erreichen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Американски генерал твърди, че загубите на укронацитата може да са стигнали 200 хиляди. Цялата руска войска е около 120-130 хиляди души, плюс милициите на ДНР и ЛНР около 40 хиляди, са по-малко от загубите на укронацитата. А какво приказва Киевската хунта, няма никакво значение. === US-General Stephen Twitty: Die Verluste der AFU k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още