IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът продължава да поскъпва, докато енергийната криза в региона се разширява

Дания е поредната страна в Европа, която предупреди за възможен недостиг на енергия

11:50 | 21.06.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ, търгуван в Европа, се повишават отново, тъй като съкращенията на доставките на руски газ вече обхващат целия регион, докато правителствата търсят алтернативни източници на „синьо гориво“ в опит да запълнят газохранилищата си преди зимата, съобщава Bloomberg. 

Газовите фючърси поскъпват с 5,2%, като Германия, Австрия и Нидерландия загърбват екологичните политики, обръщайки се отново към въглищата, за да запълнят празнината, оставена от рязко намалените доставки на газ от Русия.

По-рано във вторник федералното канцлерство във Виена съобщи, че властите и най-големият австрийски производител на електроенергия Verbund Group работят по подготовката на електроцентралата в Мелах, Южна Австрия, за да може тя отново да работи с въглища. Крайната цел е да се осигурят доставките на газ за Австрия, заяви канцлерът Карл Нехамер.

Той обясни, че целта на Австрия е да замени липсващия руски газ с други източници или други доставчици.

В Германия федералният министър на икономиката Роберт Хабек също обяви, наред с други мерки, увеличаване на използването на електроцентрали, работещи с въглища. Целта е да се намали потреблението на газ в Германия и по този начин да се подпомогне запълването на хранилищата. Министърът нарече увеличеното използване на въглища „горчиво", но „почти необходимо в тази ситуация“.

Редица индустрии в Германия са готови да ограничат потреблението на енергия, за да подкрепят опита на правителството да запълни газовите хранилища преди следващия отоплителен сезон.

Съкращенията от страна на ‚Газпром“ заплашват европейската икономика в момент когато тя се бори с ускоряващата се инфлация и слабия растеж.

Uniper SE, най-големият купувач на руски газ в Германия, заяви, че може да се сблъска със затруднения при снабдяването на своите клиенти, ако ситуацията се задържи.

Въздействието от намалените количества руски газ също се разпространява сред другите страни в региона, като Дания предупреди за евентуален недостиг на енергия.

газ газ

„Ние изпълняваме договорите, които подписваме с нашите клиенти сега, но до каква степен можем да продължим да правим това, не знам“, споделя в интервю Клаус-Дитер Маубах, главен изпълнителен директор на Uniper. „За нас това е исторически момент, никога не сме виждали толкова дълго прекъсване до такава степен на газовите потоци от Русия“, добавя той.

Газовите фючърси на борсата в Амстердам, Нидерландия, поскъпват с 4,6% до 126,20 евро за мегаватчаса към 11:31 ч. българско време. В понеделник цената им нарасна с 2,5 на сто.

Количествата пренасян от „Газпром“ природен газ през газопровода "Северен поток" остават с около 60% по-малки от обичайното ниво, като руската държавна енергийния компания се оправдава с ремонт на турбини, произведени от Siemens. Турбините изпомпват газ през газопровода, най-големият от Русия за Европейския съюз (ЕС).

Европейските газохранилища са пълни на около 55%, като темпът на запълване е нормален, подкрепен от осигуряването на алтернативни доставки. Но прекъсването на доставките означава, че съоръженията може да не бъдат запълнени на 805 до 1 ноември, коментира ING Groep NV.

„Ако ситуацията с намалените потоци се задържи, може да се окаже, че тази цел ще бъде трудна за постигане“, добавят от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Като забръска аз си стоя на топличко :) Даже и газопроводите да отрежат и кабелите за ток да резнат пак съм си шест плюс и дори мога да си извъртя един хляб с пекарната вързана към соларите ми :) Ти му мисли ! Бъркаш си в носа заедно с една плеяда руски възпитаници които цял живот чакате дяда Иван да ви изплюе нещо за хапване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
турбините са собственост на рассияните , никой не го отрича , но софтуената поддръжка на управлението и събирането на статистически данни не е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
ииии , не даваш да се упражняваме с лапсуса ти ... :))) ... по айляк го давай ... разбира се че работят ваксините с/у ковид19 ... убеден съм , и то от реалността !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Това, което правят западняците, един енергиен експерт нарече "връх на *** от изма". СП-2 е спрян по политически причини. Сега обвиняват "Газпром", че спирал газията по СП-1 по политически причини, а си траят за газовите турбини, които са собственост на руснаците, но тия нямат намерение да им ги върнат. "Гепи джоб", така казвахме навремето като ученици. Но както обикновено, крадецът вика "Дръжте крадеца!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Да пишех за първи път... Да можеше да се осамните че мога да напиша 1 дума с две парвописни грешки... Ама айде. Ти конкретно не си от много наблюдателните и размишляващите, щом още вярваш и във вълшебните инжекции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
На "бокета" сложи визитка с обратен адрес , да ти пусне човекът помагало по български за началните класове ... :))) ... и адреса искай някой до теб да го напише , тъй , за по-сигурно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
с.п.е.р.*** ще те пръска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
каза един от най големите манипулатори и разпространители на руски опорки... смех в залата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Недостиг на енергия?! Чакай де, какво сте видели? Сняг като забръска, ще видим що ще чиниш ти зимъска.!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Ще ти пратя един бокет задето ми помагаш с правописа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още