IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът продължава да поскъпва, докато енергийната криза в региона се разширява

Дания е поредната страна в Европа, която предупреди за възможен недостиг на енергия

11:50 | 21.06.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ, търгуван в Европа, се повишават отново, тъй като съкращенията на доставките на руски газ вече обхващат целия регион, докато правителствата търсят алтернативни източници на „синьо гориво“ в опит да запълнят газохранилищата си преди зимата, съобщава Bloomberg. 

Газовите фючърси поскъпват с 5,2%, като Германия, Австрия и Нидерландия загърбват екологичните политики, обръщайки се отново към въглищата, за да запълнят празнината, оставена от рязко намалените доставки на газ от Русия.

По-рано във вторник федералното канцлерство във Виена съобщи, че властите и най-големият австрийски производител на електроенергия Verbund Group работят по подготовката на електроцентралата в Мелах, Южна Австрия, за да може тя отново да работи с въглища. Крайната цел е да се осигурят доставките на газ за Австрия, заяви канцлерът Карл Нехамер.

Той обясни, че целта на Австрия е да замени липсващия руски газ с други източници или други доставчици.

В Германия федералният министър на икономиката Роберт Хабек също обяви, наред с други мерки, увеличаване на използването на електроцентрали, работещи с въглища. Целта е да се намали потреблението на газ в Германия и по този начин да се подпомогне запълването на хранилищата. Министърът нарече увеличеното използване на въглища „горчиво", но „почти необходимо в тази ситуация“.

Редица индустрии в Германия са готови да ограничат потреблението на енергия, за да подкрепят опита на правителството да запълни газовите хранилища преди следващия отоплителен сезон.

Съкращенията от страна на ‚Газпром“ заплашват европейската икономика в момент когато тя се бори с ускоряващата се инфлация и слабия растеж.

Uniper SE, най-големият купувач на руски газ в Германия, заяви, че може да се сблъска със затруднения при снабдяването на своите клиенти, ако ситуацията се задържи.

Въздействието от намалените количества руски газ също се разпространява сред другите страни в региона, като Дания предупреди за евентуален недостиг на енергия.

газ газ

„Ние изпълняваме договорите, които подписваме с нашите клиенти сега, но до каква степен можем да продължим да правим това, не знам“, споделя в интервю Клаус-Дитер Маубах, главен изпълнителен директор на Uniper. „За нас това е исторически момент, никога не сме виждали толкова дълго прекъсване до такава степен на газовите потоци от Русия“, добавя той.

Газовите фючърси на борсата в Амстердам, Нидерландия, поскъпват с 4,6% до 126,20 евро за мегаватчаса към 11:31 ч. българско време. В понеделник цената им нарасна с 2,5 на сто.

Количествата пренасян от „Газпром“ природен газ през газопровода "Северен поток" остават с около 60% по-малки от обичайното ниво, като руската държавна енергийния компания се оправдава с ремонт на турбини, произведени от Siemens. Турбините изпомпват газ през газопровода, най-големият от Русия за Европейския съюз (ЕС).

Европейските газохранилища са пълни на около 55%, като темпът на запълване е нормален, подкрепен от осигуряването на алтернативни доставки. Но прекъсването на доставките означава, че съоръженията може да не бъдат запълнени на 805 до 1 ноември, коментира ING Groep NV.

„Ако ситуацията с намалените потоци се задържи, може да се окаже, че тази цел ще бъде трудна за постигане“, добавят от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
analog
преди 1 година
Сложни думи използваш, с тежък правопис. Че и най-мъчната в българския език буква "й". Всичко това отвлича вниманието от дълбокия смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
cyclop
преди 1 година
Стига маниполаций
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още